POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

donderdag 2 juli 2009

Weekendinterview met Fernand Huts

Hieronder vindt u enkele frappante uitspraken uit een interview met een grote Antwerpse natiebaas. Recht voor de raap, zoals men dat van hem gewoon is. Zonder franjes en vooral zonder ook maar een moment te letten op de politiek correcte politie die op de loer ligt. Fernand Huts is aan het woord in De Tijd (27.06.2009) over de economische en financiële crisis.

Volgens de Antwerpse natiebaas moet het ergste nog komen. Geruchten als zou de tegen het einde van dit jaar kunnen overwonnen zijn, kloppen gewoon niet met de realiteit: “Veel bedrijven houden het flink vol met hun reserves. Het apparaat is intact. Maar er zijn geen motoren die vraag creëren. Dat leidt tot een moordende afvalrace, tot een verstikkende prijsconcurrentie, tot oorlog op de markt. Ga maar eens een auto kopen: je krijgt hem bijna gratis. Het gevolg is dat de omzet en de marges van de bedrijven krimpen”.

Dit zal zijn gevolgen hebben: “De grote capaciteitsinkrimping moet nog komen. Er zal iets moeten gebeuren met de overcapaciteit bij textielbedrijven, in de metaalsector of in de auto-industrie. Ofwel groeit de markt, ofwel moet het gigantische economische apparaat zich aanpassen aan markten die 20 tot 30% kleiner zijn. Ik denk dat het optie 2 wordt en dat die periode in oktober 2009 begint en volop wordt uitgezweet in 2010”.

Huts spreekt uit wat vele bedrijfsleiders, bankiers en andere specialisten soms maar heel stilletjes voor zichzelf houden: de grote ‘patat’ moet nog komen.