POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

maandag 24 november 2008

Voorbode zware recessie

Niet alleen de verkoopgolf die op de Europese beurzen, maar ook het laagste consumentenvertrouwen sinds 15 jaar zouden een voorbode kunnen zijn van een zware recessie, aldus verschillende woordvoerders van banken en van studiebureaus. Voor de Belgische overheid toch op zijn minst indicaties dat een groeicijfer van 1,2% allerminst realistisch is en dat dus ook de begroting aan een ernstige herziening toe is.

Vooreerst de verkoopgolf op de Europese beurzen. “De vrees voor recessie en dalende bedrijfswinsten duwden de aandelenmarkten naar verliezen die opliepen tot meer dan 4%. De aandelenmarkten noteren op het laagste peil in 5,5 jaar. Nooit zijn de beurzen zo oververkocht als nu. Het zijn vooral de grondstoffen- en bankaandelen die weer een pak slaag kregen”, aldus een verslag in Het Laatste Nieuws (21.11.2008).

Uitzonderlijke beursverkopen zijn er nog geweest. Het is vooral de combinatie met het zeer lagen consumentenvertrouwen dat economen en andere experts verontrust. Het is volgens hen de voorbode van een zware recessie. “Zij voorspellen dat de Belgische economie volgend jaar voor het eerst sinds 1993 krimpt. De vermindering van de economische activiteit is slecht nieuws voor de arbeidsmarkt. Economen zien het aantal werklozen in 2009 met 25.000 tot 50.000 eenheden toenemen”, zo schrijft De Tijd op 21.11.2008. Andere bankiers vrezen dat er nog lijken uit de kast zullen vallen. Zo zou er vooral bezorgdheid bestaan over hefboom- en private equityfondsen.

Tenslotte weet dezelfde financiële krant te melden dat de groeiprognoses voor heel volgend jaar variëren van -0,1% (ING en Dexia) tot -0,5% (Fortis en denktank Itinera). Benieuwd hoe de Belgische regering hierop zal reageren. Het zal in elk geval ertoe leiden dat de spanningen tussen de politieke partners in deze zogenaamde regering nog zullen toenemen. Vooral de liberalen zouden wel eens de neiging kunnen beginnen voelen om zich te profileren, wat in de afgelopen weken misschien minder gemakkelijk was omdat haar ministers voortdurend onder vuur lagen.