POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

woensdag 26 november 2008

Barometer op zware recessie, handelsbalans in het rood

De economische conjunctuur zakt als een pudding ineen, aldus een bericht in Het Laatste Nieuws (25.11.2008). Niet alleen lopen de orderboekjes van de bedrijven leeg, ook het algemeen vertrouwen van consumenten en ondernemers zakte in november tot het laagste peil in 15 jaar.

De conjunctuurbarometer van de Nationale Bank zakte in november met niet minder dan 23,7 punten, tegenover 14,8 punten in oktober. Economen – aldus een bericht in De Morgen – hadden een kleinere achteruitgang voorspeld, min 17 punten. Economen van belangrijke bankinstellingen in ons land verwoorden het zo: “De barometer staat nu net boven het niveau van het begin van jaren 90 en het begin van de jaren 80”. Een recessie is nu bijna onvermijdelijk, aldus financiële experts.

Een andere tegenvaller – maar alles hangt natuurlijk met alles samen, de ene achteruitgang haakt in op de andere – is wel dat de handelsbalans steeds roder kleurt. België raakt steeds sneller zijn status van exportland kwijt. Zo steeg de uitvoer in ons land met 4,7% tot 18,56 miljard euro, maar de invoer naar ons land steeg met 14,9% tot 20,44 miljard euro. Een historisch tekort op de handelsbalans van 1,9 miljard. Het tekort, dat werd opgemeten in de maand augustus, is 6 maal groter dan een jaar voorheen.

Noteren we voor de volledigheid dat Vlaanderen traditioneel goed is voor ongeveer 80% van de uitvoer in dit land en men beseft de precaire toestand voor de Vlaamse economie. Meerder experts waarschuwen dan ook dat onze concurrentiekracht voortdurend verslechtert, zodanig dat menigeen de woorden “structurele verslechtering” in de mond neemt.