POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

woensdag 6 augustus 2008

Fiscus actiever in Vlaanderen

De Tijd pakte uit met het nieuws dat de fiscus blijkbaar actiever jaagt op bedrijven in Vlaanderen dan in het Franstalige gedeelte van het land. Uit statistieken van de minister van Financiën, Didier Reynders (MR), blijkt dat “Vlamingen en ondernemingen in Vlaanderen meer kans hebben op een belastingcontrole dan hun collega’s in Wallonië of Brussel” (29.07.2008).

Het economisch weekblad Trends (02.08.2008) pikte hierop in en meldde dat de Vlaamse controlecentra in 2006 bijna 3 keer meer btw-dossiers behandeld hebben dan hun Waalse collega’s. Frank Demets in De Tijd was niet mals met zijn commentaar: “Het zijn hallucinante cijfers, want hoe u ze ook draait of keert, ze vertellen altijd dat de ene burger van België zwaarder aangepakt worden dan de andere”.

Spijtig dat noch De Tijd noch Trends de moed hadden, om hun lezers mee te geven dat alleen door vragen van het Vlaams Belang dit aan het licht was gekomen. Zo kwam ik van minister Reynders te weten dat Vlaamse vennootschappen veel stipter de fiscale en andere verplichtingen uit de vennootschapswet nakomen. Maar toch worden Vlaamse ondernemingen in verhouding veel meer gecontroleerd: van alle btw-dossiers bijvoorbeeld in 2005 waren er 70% in Vlaanderen gesitueerd. Inzake vennootschapsbelasting ruim 67% tegen Vlaamse vennootschappen. We kunnen zo nog een tijdje doorgaan.

Het lijkt erop dat een bepaalde pers alle moeite van de wereld doet om toch maar te ‘bewijzen’ (door de vermelding Vlaams Belang-parlementslid te ‘vergeten’) dat ‘die van het Vlaams Belang’ de stem van de burger niet verdienen, want een groepje onbekwamen bijeen, die het parlementaire werk niet eens aankunnen.

Ze mogen gerust noteren dat ik dit dossier verder opvolg, en dat ik ondertussen een resolutie heb neergelegd waarin de regering concreet naar maatregelen wordt gevraagd. ‘Ze’ zullen het wel weer niet gehoord hebben, zeker?

Geen opmerkingen: