POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

dinsdag 26 augustus 2008

Klare en duidelijke taal op de IJzerwake

Wie er niet bij was of kon zijn, had andermaal ongelijk. De IJzerwake ontgroeit de kinderschoenen en wordt een volwassen manifestatie, zoveel is nu wel duidelijk. De viering van zondag 24 augustus in Boezinge zat goed in elkaar, de toespraken waren kort en krachtig, en bevatten de programmapunten voor de radicale Vlaamse Beweging voor het komende jaar.

IJzerwake-voorzitter Johan Vanslambrouck somde in zijn boodschap 5 belangrijke ijkpunten op:
1. De keuze voor een onafhankelijk Vlaanderen is geen keuze voor een chaotisch avontuur. Er zijn in Vlaanderen voldoende politieke, administratieve en economische structuren aanwezig om een ordentelijke overgang mogelijk te maken. Het is niet ‘België of de chaos’, België is de chaos.
2. Het Franstalig extremisme is de oorzaak van de Belgische blokkering. Franstaligen maken met hun onzinnige eisen elk fatsoenlijk bestuur onmogelijk.
3. Op geen enkele wijze kunnen de Franstaligen in de Rand rond Brussel aanspraak maken op het statuut van nationale minderheid.
4. De bescherming van het Vlaams karakter van Vlaams-Brabant is een legitiem uitgangspunt in de politiek en kan nooit afgewogen worden aan de zogenaamde anti-discriminatiewetten en –verdragen.
5. Het onafhankelijke Vlaanderen moet waar mogelijk met Nederland de krachten bundelen om samen in Europa en de wereld een rol van betekenis te spelen.

Iedereen stelt inderdaad al maanden, zoniet jaren, vast dat de Belgische constructie niet meer werkt. “De vraag is niet langer òf België uit elkaar valt, maar wel wanneer. De 3 koninklijke kwakzalvers komen te laat om het lijk te reanimeren. We hebben trouwens geen boodschap aan toverdokters, we hebben nood aan een notaris om de erfenis te verdelen”, aldus nog de gedreven voorzitter, die hierin werd bijgetreden door gastspreker dr. Guy Celen, voorzitter van Pro Flandria en van het Aktiekomitee Vlaamse Sociale Zekerheid. Die laatste ging nog eens in op de miljardenstroom van Vlaanderen naar Wallonië en zei dat hij bereid was om Wallonië nog een tijd lang in zijn economische heropstanding te ondersteunen, “op basis van voorwaarden weliswaar, waarin vrijwilligheid en democratische inspraak, transparantie, eigen verantwoordelijkheid, omkeerbaarheid en respect vanwege de ontvanger, de sleutelwoorden zijn”.

Respect is volgens de spreker “de taalwetgeving toepassen in Brussel, het Franse taalimperialisme stoppen, de gebiedsuitbreiding opgeven, enzovoort”.

De ruim 5.100 deelnemers hebben zich niet voor niets verplaatst en kregen naast de radicale toespraken ook een waardige herdenking van de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog. De pers had het blijkbaar moeilijk met de aantallen bezoekers: De VRT had het over 2.500 deelnemers, terwijl andere persorganen een juister beeld gaven met 4.500 deelnemers. De Morgen en Het Laatste Nieuws publiceerden een zéér kort, maar min of meer objectief verslag (5 lijntjes…minder dan een bijdrage over een gebroken arm of been), terwijl De Standaard voor de IJzerwake een ganse bladzijde reserveerde, vooral dan om de manifestatie belachelijk te maken. Niet voor niets De Standaard dus…al moesten zelfs zij toegeven dat er veel jonge mensen met kinderen op de bedevaartweide waren.

Geen opmerkingen: