POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

vrijdag 15 augustus 2008

Angst is een verkeerd signaal

Als je met dieren omgaat, waarvoor je angst hebt, manen dierenexperts je steeds aan, vooral je angst niet te tonen. Dieren worden namelijk nog agressiever, schijnt het, als ze doorhebben dat de persoon angst heeft. Nu wil ik vooral niet gezegd hebben dat mensen volledig gelijk zijn aan dieren, maar het zou wel eens kunnen dat wij bepaalde instincten met dieren gemeen hebben en volgen.

De beslissing van de bekende Amerikaanse uitgever Random House om een bepaalde controversiële roman over Mohammeds derde vrouw niet te publiceren uit angst voor extreme moslimreacties, zou wel eens op hetzelfde effect kunnen eindigen: op nog meer agressie van bepaalde moslims namelijk.

Letterlijk verklaarde een woordvoerder van Random House: “Voor de veiligheid van de auteur, de werknemers van de uitgeverij en iedereen die bij de verspreiding van het boek betrokken is, trekken we de publicatie ervan terug” (De Morgen, 11.08.2008). Waarover gaat dit ‘schokkerende’ boek dan wel? Aisha is het meisje dat Mohammed huwde toen zij 9 jaar oud was. Heel snel werd duidelijk dat ze zich danig moest weren tegen de andere vrouwen in de harem van Mohammed, die niet minder dan 12 vrouwen huwde. Moslims zouden geschoffeerd kunnen zijn omdat in het boek – uitgegeven door een moderne, Westerse uitgeverij – ook gesproken wordt over seksualiteit.

“So what?”, hoor ik u zeggen. Inderdaad, als men deze vorm van verminking van het recht op vrije meningsuiting toelaat, welke redenen zal men dan aanvoeren als een volgend boek met een kritische kijk op de islam wordt afgevoerd omwille van dreiging met geweld? Moslims zullen daarenboven zeker niet geneigd zijn om na dit ‘succes’ gas terug te nemen, wel integendeel.

Elke dag wordt opnieuw een stukje vrije meningsuiting opgegeven, elke dag opnieuw. Dat men mij vooral het verschil met censuur maar eens probeert uit te leggen!