POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

dinsdag 12 augustus 2008

Hoelang nog, CD&V en N-VA?

Ga met zo’n onderhandelaars naar de oorlog! Juist de mensen die de discussie over een grote staatshervorming moeten vlot krijgen, ventileren voor het grote publiek hun twijfel over de haalbaarheid van een staatshervorming én het tijdsschema. Zo verklaart Karl-Heinz Lambertz in De Morgen (11.08.2008): “Een staatshervorming is mogelijk, maar wie gelooft dat die er kan komen voor de regionale verkiezingen van juni 2009 kent niets van politiek. Een grote hervorming vereist grote compromissen en grote compromissen vereisen grote toegevingen”.

Toch op zijn minst opmerkelijk, dit interview dat oorspronkelijk in Le Soir en op de VRT te zien was. Opmerkelijk om twee redenen: ten eerste zou je van een onderhandelaar mogen verwachten dat hij zijn eigen mening wat beter achter de tanden houdt en alles op alles zet om deze grote staatshervorming op de sporen te krijgen. Ten tweede, nog opmerkelijker, is het feit dat dezelfde onderhandelaars eerst oproepen tot de grootst mogelijke discretie, en dat enkele weken later een van hen het nodig vindt om de discretie met het grootst mogelijke gemak te doorbreken.

Je zou op de duur gaan geloven dat het de heren alleen te doen is om de onderhandelingen zodanig in de tijd uit te stellen, dat ze volledig verzanden en dat er helemaal niets van komt. En als dat de strategie is van de heren onderhandelaars, die alle drie tot de Franse Gemeenschap behoren, wij herhalen het graag, als dat de strategie is van deze heren, dan begrijpen wij de passiviteit van het zogenaamde Vlaams kartel CD&V/N-VA niet.

Hetzelfde kartel beloofde nooit in een regering te stappen, vooraleer…

Geen opmerkingen: