POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

donderdag 21 augustus 2008

Geen énkele lastige vraag?

Hoe een op het eerste gezicht origineel idee op het einde van de rit toch enorm kan ontgoochelen! De Standaard (16.08.2008) publiceerde een interview met een Vlaamse professor die in Wallonië doceert. Een zeer origineel idee en vooral interessant voor de Vlaamse lezers: hoe denkt men in Wallonië? Waar wil men heen?

Op de opmerking dat Franstaligen er toch zo graag op wijzen hoe extremistisch de Vlamingen wel zijn, antwoordt de professor: “De opkomst van het Vlaams Blok heeft het de Franstaligen ook makkelijker gemaakt om alle Vlamingen over dezelfde kam te scheren (…) Maar geef de Franstaligen maar eens ongelijk als het om extremisme gaat. Onderzoek toont aan dat xenofobe gevoelens heel sterk zijn in landen met sterke rechts-nationalistische partijen. Zoals in Vlaanderen. Dat is geen toeval, denk ik”.

Wat is dat nu weer voor kromme professorenpraat. De xenofobe gevoelens zijn er dus gekomen, omdat het Vlaams Belang er is. Net zoals de criminaliteit er gekomen is, omdat er politieagenten in de straten patrouilleerden, waarschijnlijk?

Op de vraag of het einde van het federale België in zicht is en of men niet op zoek moet gaan naar een andere formule, klinkt het zo: “Welnee. Het is een kwestie van politieke wil. Wat moet het alternatief dan zijn? Het confederalisme? En wat bedoelt men daar dan mee? Dat is alleen maar een woord, waarmee men eigenlijk gewoon een verder doorgedreven federalisering bedoelt”. België heeft géén staatshervorming van doen, zoveel is na dit interview alvast duidelijk.

Nochtans beklaagt de professor zich over het gebrek aan kennis aan beide zijden van de taalgrens. We kennen elkaar niet meer, we kennen elkaars taal niet. Dan is het toch meer dan spijtig te noemen dat de De Standaard – niet toevallig De Standaard – het gewoon nalaat om door te vragen. Wat de Franstaligen dan wel vinden over de jarenlange transfers van Vlaanderen naar Wallonië? Wat ze bijvoorbeeld vinden van het totaal gebrek aan burgerschap van hun taalgenoten in de Vlaamse Rand rond Brussel? Wat ze vinden van institutionele crisis waarin dit land al ongeveer een jaar zit?

Andermaal een gemiste kans. Niet alleen het AVV-VVK-logo is blijkbaar van de eerste pagina van de krant verdwenen.

Geen opmerkingen: