POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

woensdag 20 augustus 2008

Belgische handelsbalans opnieuw negatief!

Een aantal economische berichten zijn ronduit negatief over de economie. Niet alleen in België trouwens, maar in de ganse Europese economische ruimte. Zo kon men in het Nederlandse Financieele Dagblad lezen dat “de Duitse economie in het 2de kwartaal van dit jaar met 0,5% gekrompen is ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Het is de eerste krimp van de Duitse economie gemeten van maand op maand op 2 jaar”.

België doet het slechter, en véél slechter: “De handelsbalans van België is in mei opnieuw met een tekort afgesloten. Het tekort bedroeg 1,7 miljard euro, zo blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. Dat is een verslechtering met bijna 2 miljard euro (!) tegenover mei 2007”, aldus een bijdrage in De Tijd (15.08.2008). Steeg de uitvoer nog met 5,7%, dan was vooral de stijging van de import zeer opmerkelijk: meer dan 15%!

Maar het ergste moet blijkbaar nog komen. Zo maakte Eurostat, het economisch bureau van de Europese Unie, cijfers bekend hoe het gesteld is met de Europese economie. Experts verwachten een krimp van 0,2% op kwartaalbasis. Denemarken en Estland zitten al in een recessiescenario (twee krimpen na elkaar), in Ierland en Portugal dreigt hetzelfde.

Een rapport van het Duitse onderzoeksinstituut Ifo is nog somberder: de Europese economie gaat zware tijden tegemoet. “De index die het Europese economische klimaat opmeet, is op zijn laagste peil in 15 jaar terechtgekomen”, aldus een bericht in De Standaard (14.08.2008), dat eraan toevoegt dat dezelfde Ifo de toestand in Ierland, Spanje, Portugal, Italië én België “bijzonder negatief” noemt.

Tijd voor Vlaanderen en voor de Vlaamse bedrijven om eens goed na te denken over het eeuwige ‘non’ aan Franstalige kant op alle Vlaamse verzuchtingen. Als de Franstalige politieke wereld niet bereid is om de ganse bevoegdheid over het Vlaamse economisch weefsel aan Vlaanderen toe te kennen, dat wordt onze welvaart op twee fronten bedreigd: er is de mondiale crisis aan de ene kant, en er is het Belgische federale model, dat voor Vlaanderen nefast blijkt te zijn.

Tijd voor actie, toch?

Geen opmerkingen: