POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.





maandag 18 augustus 2008

Bankcrisis en gevolgen voor onze economie

Grote verzekeraars en bankinstellingen doen het al geruime tijd heel slecht. Niet alleen in de VSA, maar ook bij ons. De globalisering zorgt er trouwens voor dat de gevolgen overal voelbaar kunnen worden. Het aandeel van ’s werelds grootste verzekeraar, AIG, donderde op 7 augustus naar omlaag, terwijl de winst van Allianz, de grootste Duitse verzekeraar die bij ons onder andere actief is met A.G.F., in elkaar klapte. Eén van de grootste verzekeraars op de Belgische markt, AXA, kreeg de afgelopen week ook al ernstige klappen op de beurs (aldus De Telegraaf). Ook bij de banken is de spanning om te snijden: het aandeel van KBC, van Dexia en van Fortis doen het verder slecht.

Nu zou de evolutie van de aandelen van deze grote multinationals niet onmiddellijk onze grootste zorg moeten zijn, en zouden wij eerder geneigd zijn om met enige argwaan te kijken naar de winst van deze superbedrijven. En als we echt ‘uitgekookt’ zouden zijn, zouden we zelfs wensen dat deze aandelen nog wat verder in waarde zakken: het wordt dan stilaan tijd om aandelen tegen een zeer lage prijs aan te kopen. Maar zo ‘uitgekookt’ zijn we dus niet.

Het gaat ons om iets anders. In de nasleep van de grote mondiale bankcrisis, die al een aantal maanden aansleept, beginnen analisten zich zorgen te maken over de terugval van de economie. Zo houdt de financiële crisis bijvoorbeeld lelijk huis in het eigen vermogen van vele, niet alleen financiële instellingen. Het is – ten dele – met het eigen vermogen dat de bedrijven nieuwe investeringen kunnen waarmaken…

Er is meer. Alan Greenspan, voormalig voorzitter van de Amerikaanse Centrale Bank, houdt ernstig rekening met meerdere bankfaillissementen (De Standaard, 06.08.2008). Met andere woorden, het aanbieden van risicovolle hypotheken in Groot-Brittannië en Amerika zou – in het slechtste geval – voor gevolg kunnen hebben dat mensen in Vlaanderen hun spaarcentjes kwijt spelen.

Daarnaast ben ik vooral benieuwd naar de reactie van de regering Leterme op de steeds sterkere geluiden in de economische en financiële wereld in de richting van een economische terugval. Zoals u weet houdt onze regering nog steeds rekening met een economische groei van ongeveer 1,7 à 1,9%. Maar een normale ‘bonus pater familias’ zou dit optimistische cijfer allang naar beneden hebben bijgesteld, alleen: België is geen goede huisvader en als de regering dit cijfer naar beneden bijstelt, moet ze opnieuw op zoek naar bijkomende financiering….

Geen opmerkingen: