POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

maandag 13 januari 2014

Is Turkije geen deel van Europa, het wil wel een groot stuk van Europa, blijkbaar

Op andere plaatsen dan deze heb ik al gewezen op de groot-Turkse dromen van sommige leidende Turkse politici, zoals de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Davotuglu. Maar het gaat verder dan de minister van Buitenlandse Zaken. De Turkse Eerste Minister, Recep Tayyip Erdogan, vindt (in een recent blogbericht eind vorig jaar) dat het Turkse grondgebied ook het Grieks stuk van Thracië moet omsluiten, delen van Macedonië, Bulgarije en Bosnië en Herzegovina.
In de aanloop van de verkiezingen van volgend jaar in Turkije riep hij uit: “Thracië is Thessaloniki, maar het is tezelfdertijd ook Komolini en Xanthi”.
De lezers zullen zich zeker herinneren dat de ganse Balkan ooit door Turkije, door het Ottomaanse Rijk bezet werd. Wie  een min of meer literair beeld wil krijgen van de Turkse bezetting van Griekenland, kan bijvoorbeeld een en ander nalezen in de romans van Nikos Kazantzakis, nobelprijswinnaar en Griek.

Duidelijk is dat Erdogan hier een reeks provocaties verder zet, en zelfs graag bereid is om de mogelijk toetreding van Turkije tot de EU in gevaar te brengen, om de eigen herverkiezing en de macht van zijn AKP te behouden. Dit alles kan natuurlijk niet los worden gezien van het reusachtige corruptieproces dat deze dagen in Turkije loopt en waar topfiguren van dezelfde islamitische partij voor de rechter moeten verschijnen (zonen van ministers, burgemeesters, parlementsleden). Het begint ook in Turkije te spannen…

Geen opmerkingen: