POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

woensdag 4 juli 2012

Nu hebben ‘ze’ vooroordelen bij Vlaamse meisjes ontdekt…


Oeioei, een nieuw ‘racismeverhaal’, en blijkbaar wijd verspreid dit keer: jonge, Vlaamse meisjes hebben vooroordelen over moslimjongens. “Houston, we have a problem”. Na decennialange integratie blijken autochtone meisjes problemen te hebben. Inderdaad, u leest het goed: uit een – zij het zéér beperkte – studie aan de KULeuven blijkt dat jonge Vlaamse meisjes schrik hebben van moslims, dat ze ze arrogant vinden. De moslimjongens spreken de taal niet, aldus de jonge Vlaamse deernen. De moslimjongens vertonen ook meer crimineel gedrag dan onze jongens, ze geven de Vlaamse meisjes een onveilig gevoel.
De resultaten, aldus de onderzoekster, een jonge wetenschappelijke dame, de resultaten zijn “verbijsterend”. Ik vind vooral de inschatting van deze jonge wetenschappelijke onderzoeker verbijsterend. Welk beeld willen jonge, vooral Noord-Afrikaanse, maar ook Oost-Europese jongeren van zichzelf verspreiden? Toch dat van een vrouwonvriendelijke groep? Ze vertonen aan de lopende band zeer uitgesproken machogedrag, en het staat goed in de groep als je kan uitpakken met criminele feiten.
Ik vind de reactie van de dame verbijsterend. Verbijsterend omdat ik van de verschillende ministers aan de lopende band cijfers binnenkrijg, statistieken. Cijfers over stijgende agressiviteit tegen gevangenispersoneel, cijfers over stijgende dit en stijgende dat. Klachten van dames en heren in het Brusselse over bedreigingen op straat. We hebben toch ook de cijfers gezien van het aandeel van Marokkanen in de gevangenis? Ze werden heus niet allemaal opgesloten omdat de politiediensten een pik hebben op deze bevolkingsgroep…
Het antwoord van de wetenschapster vind ik verbijsterend, omdat hier weer eens – op een subtiele manier – de zaken worden omgekeerd. Niet het gedrag en de reacties van de jonge Vlaamse meisjes is ‘verbijsterend’, wel het gedrag, de waarden en het optreden van die jonge allochtonen. 

Geen opmerkingen: