POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

dinsdag 10 juli 2012

Cyprus vraagt als 5de land Europese noodhulp aan – hoelang kan kruik te water gaan?


Cyprus is inderdaad het 5de land van de eurozone, de 5de EU-lidstaat die bij Europa noodhulp vraag. Ze zou een noodpakket van 6 tot 10 miljard euro nodig hebben, wat ongeveer op de helft – u leest het inderdaad goed, de helft – van de economie van het land zelf neerkomt.
Het land zelf legt zijn eieren echter niet allemaal in één mand. Het heeft met name contact opgenomen met Rusland en China en zou er bilaterale leningen willen afsluiten, waardoor het de strenge besparings- en hervormingsvoorwaarden van Europa kan omzeilen. Melden we tenslotte nog dat Cyprus gekend is voor zijn lage vennootschapsbelasting en dat daar wel eens het schoentje zou kunnen knellen: Europa zou namelijk hogere tarieven willen opleggen.
Om dit Europees hoofdstukje helemaal af te sluiten: Van alle steuntrekkers (Portugal, Italië, Spanje, Griekenland en Ierland) doet Ierland het, aldus een rapport in De Standaard (29.06.2012), het best. 25.000 ambtenarenjobs werden geschrapt, het minimumloon verlaagd en ook in de bankensector werd ingegrepen. Tegen 2016 moeten er 100.000 banen bijkomen. Ierland geraakt dus stilaan, naast Ijsland trouwens, uit de crisis. Wat kan Noord-Europa dat Zuid-Europa niet zou kunnen?

Geen opmerkingen: