POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

woensdag 18 juli 2012

Géén taalproblemen meer in Brussel, wat dacht u wel?


In een vrij hard artikel in De Standaard (05.07.2012) kan men lezen dat uit een rapport van de Vrije Universiteit van Brussel blijkt dat het gebrek aan tweetalig personeel in de helft van de Brusselse rusthuizen tot een moeizame communicatie leidt. En in een kwart van de centra “komt het zelfs tot sociale isolatie”.
Volgens een woordvoerder van de VUB, professor Dirk Devroey, “is het in Brussel extra moeilijk om personeel te vinden dat de taal van de patiënten spreekt”, het Nederlands dus. Dit heeft natuurlijk zware gevolgen bij het vaststellen van ziektes, bij de diagnose. Met alle gevolgen van dien.
Zo bracht de studie ook uit dat in de helft van de Brusselse zorgcentra die tweetalig zijn, er minder dan 5 verzorgers werken, die Nederlandstalig zijn. Wat er eigenlijk op neer komt dat het onmogelijk is geworden te garanderen dat er steeds iemand is die Nederlands spreekt.
Is er verbetering op komst? “Door de vergrijzing moeten er jaarlijks duizenden bedden bijkomen. Maar voor het huidige aantal vinden we al niet genoeg personeel.”
Belangrijk nieuws dus, en alarmerend. Belangrijk omdat het van de VUB komt, en dat is niet meteen een Vlaams Belang-universiteit. En het bericht kreeg bijzonder veel ruimte in De Standaard, ook niet onmiddellijk een Vlaams Belang-krant. Een belangrijk signaal, waar spijtig genoeg weinig mee werd gedaan. Tot hier toe…

Geen opmerkingen: