POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

maandag 8 augustus 2011

Wordt de Arabische lente een islamitische winter?

Toen onze voltallige Kamerfractie zich enkele maanden geleden zeer opzichtig opstelde in een ‘kamerbreed gedragen’ resolutie, waarin onvoorwaardelijke steun werd uitgesproken voor de zogenaamde Arabische lente en niet onmiddellijk stond te springen om militair tussen beide te komen in Libië, werden we door de gezamenlijke pers en vooral door de systeempartijen ei zo na neergesabeld. “Hoe kan dat nu? Wil het Vlaams Belang dan geen verandering in het Midden-Oosten? Nu is het moment toch gekomen om af te rekenen met ouderwets-linkse dictators, in het zadel gehesen met hulp van de Socialistische Internationale? Begrijpt het Vlaams Belang de tekenen des tijds dan niet?”
Men versleet ons voor wereldvreemd, want wij begrepen niet dat hier een fundamentele omwenteling aan de gang was die voor een echte en waarachtige democratische hervorming zou zorgen. Dat wij daar onze schouders niet wilden onder zetten, was “onbegrijpelijk”, aldus de conservatieve en centrumpartijen, vooral aan Vlaamse kant.
Fractievoorzitter Gerolf Annemans heeft steeds uitstekend onze vrees verwoord dat de zaak in handen zat of zou komen van religieuze fanatici, die de ‘revolte van onderen’ zouden recupereren . Europa ruilt op die manier de ene dictatuur in voor de andere, waarbij moet gezegd worden dat de religieuze dictatuur van de moellahs ook nog eens expliciet tegen Europa gericht is.
En kijk: zo naïef zijn we dan toch niet, blijkbaar. Nog maar net lezen we in verschillende kranten waarschuwende berichten over islamitische ondermijning van het verzet in Libië (met gruwelijke en rituele verminkingen van Syrische soldaten – waarmee we de acties van het Syrische bewind zeker niet willen goedpraten!!), of ook het linkse krant De Morgen stuurt alarmerende berichten de wereld in, ditmaal over Egypte. De Moslimbroederschap domineert het politiek debat, en krijgt ruimte van het leger, op voorwaarde dat het leger wordt gespaard. Zo zegt een Egyptische journalist: “De Moslimbroeders zijn de enige beweging die echt gestructureerd zijn (…) Het leger hoopt dat de Moslimbroeders de militaire macht zullen veiligstellen. De vrees dat Egypte een radicale, islamitische staat wordt, neemt toe” (De Morgen, 03.08.2011).
Linkse activisten, niet-islamitische nationalisten en liberale ondernemers: allen dreigen overspoeld te worden door de religieuze golf, die maar op één ding uit is. Ze wensen de macht, zodat een grondwet, gebaseerd op de islamitische sharia, kan worden ingevoerd. Is het dat waarvoor wij ons in Europa ‘onvoorwaardelijk’ en ‘enthousiast’ moesten inzetten? Alle geblaat van westerse intellectuelen ten spijt krijgen we géén democratie in het Midden-Oosten, maar wel islamitische heilstaten. Zat het Vlaams Belang er dan zo naast, collega’s van de Kamer?

Geen opmerkingen: