POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

dinsdag 16 augustus 2011

België, en haar plaats in het lijstje van de ratingbureaus

Tja, u heeft het ongetwijfeld ook gevolgd, de commotie in de VSA en in de rest van de wereld toen bleek dat ratingbureau Standard & Poor’s de rating van de VSA verlaagde van Aaa naar AA+. Volgens bepaalde commentatoren, zoals bijvoorbeeld Peter Vanden Houte, de ING-econoom, zal dit leiden tot een neerwaartse spiraal, tot een nieuwe fase van risico-aversie. Feit is dat Amerika voor de eerste keer in zijn geschiedenis met de gevolgen van haar schuldenbeleid wordt geconfronteerd. Feit is ook dat China in dit alles een bijzonder hypocriete rol speelt, door haar munt te koppelen aan de dollar en door haar weigering om haar munt eindelijk eens te gaan opwaarderen.
Nu weet ik niet of het u ook is opgevallen dat België toch wel bijzonder slecht gerangschikt staat in de verschillende ratingslijstjes. Terwijl alle – àlle dus – omringende landen nog steeds fier met een AAA-rating kunnen prijken, de allerhoogste, de allerveiligste rating dus, zit België duidelijk in het sukkelstraatje. Nederland, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg: allemaal AAA. België: AA+. De ligging kan geen oorzaak zijn, ook de werkzaamheid van de bevolking zit goed. Zou het misschien te maken kunnen hebben met de ingewikkelde en kostelijke federale structuur van België? Zou het kunnen te maken hebben met de transfers van noord naar zuid, die nu al decennia aanslepen? Zou het kunnen te maken hebben met het potverteren bij de Franstalige overheden?
Het is overduidelijk dat een onafhankelijk Vlaanderen ook fier met een AAA-rating zou kunnen pronken. Het is overduidelijk dat Vlaanderen en zijn hardwerkende zelfstandigen, werkgevers en werknemers, op een onverantwoordelijke manier meegezogen worden door de neerwaartse Belgische kredietspiraal.

Geen opmerkingen: