POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

dinsdag 31 mei 2011

OCMW zoals het is: Sinterklaas uit het leven gegrepen

Goede vriend Rob Verreycken stuurde volgend bericht rond: uit het leven gegrepen, dossiers die het OCMW van Sint-Niklaas passeren, maar u mag Sint-Niklaas gerust vervangen door de naam van andere centrumsteden.
Elke maand keurt het OCMW van Sint-Niklaas zowat 400 steunaanvragen goed. Om u een idee te geven van de ongelooflijke zaken die daar gebeuren een paar voorbeeldjes van de zitting van 28 maart 2011. (Alle namen werden veranderd, maar alle andere gegevens zijn juist.) Stuur deze info gerust door aan vrienden en kennissen, het wordt tenslotte met uw belastinggeld betaald…

Dossier 2011/XYZ, A. Tarik: 20 jaar, uit Irak. Wil een huurwaarborg voor een appartement, een leefloon van 900 euro, een voorschot op eerste maand huur van 480 euro en een gratis voorschot van 100 euro per week. Voorstel VB: afwijzen. Beslissing CD&V, SP.a, Groen, VLD: uitbetalen.

Dossier 2011/XYZ, D. Mustapha: 18 jaar. Kreeg tewerkstelling aangeboden maar kwam niet opdagen. Werd daarvoor een maandje gestraft maar wil nu terug leefloon aan 500 euro per maand. Voorstel VB: afwijzen, hij moet eerst bewijzen te willen werken. Beslissing CD&V, SP.a, Groen, VLD: uitbetalen.

Dossier 2011/XYZ, H. Mosteek: 19 jaar, Afghaan. Verbleef in Brussel in ’t Klein kasteeltje maar werd door de vereniging VLOS, die met subsidies van het stadsbestuur hulp geeft aan illegalen, naar Sint-Niklaas gehaald. Kreeg zogezegd in dat Klein Kasteeltje een klap op het hoofd en is daardoor ‘medisch ongeschikt’ om te werken, en slaagde er zo in om verblijfspapieren te krijgen van de CD&V-VLD-regering via een ‘medische regularisatie’ ! Wil 740 euro leefloon per maand, terugbetaling alle medische kosten behalve de opleg, en meubelen uit de kringloopwinkel aan 25% van de prijs waaronder een TV aan 120 euro. Voorstel VB: afwijzen. Beslissing CD&V, SP.a, Groen, VLD: uitbetalen.

Dossier 2011/XYZ, K. Abdullah: 44 jaar, zogezegd uit Kroatië maar nationaliteit onbekend. Onwettig afwezig gebleven bij tewerkstelling. Vrouw heeft geprobeerd de boel op te lichten door te liegen over een vermeende ‘ziekte’. Man wil leefloon 1000 euro per maand. Voorstel VB: afwijzen, hij moet eerst bewijzen te willen werken. Beslissing CD&V, SP.a, Groen, VLD: uitbetalen.

Dossier 2011 XYZ, P. Jinkic: Negen personen ontvangen samen op één adres 2500 euro OCMW-steun per maand. Jongeman van 22 jaar werd tewerkstelling aangeboden maar is al na paar dagen weggegaan, heeft liever 1000 euro OCMW-bijstand als gezinshoofd. Voorstel VB: afwijzen, moet eerst werkbereidheid bewijzen. Beslissing CD&V, SP.a, Groen, VLD: uitbetalen.

Dossier 2011/XYZ, Z. Ahmed: Nederlandse nationaliteit, vrouw en kinderen wonen in Nederland, maar vroeg steun aan OCMW Sint-Niklaas voor gezin met kinderen. OCMW is niet verplicht steun te geven aan EU-onderdanen, maar deed dat toch. Man liet bij elk gesprek met het OCMW de vrouw en de kinderen frauduleus uit Nederland overkomen. Nu de fraude is uitgekomen is hij gevlucht. Het OCMW vordert nu 3000 euro terug maar weet zo goed als zeker dat er nooit meer iets van te recupereren valt. Klacht indienen vindt men niet nodig, zodat hij het truukje gerust bij een ander OCMW kan herhalen.

Dossier 2011/XYZ, K. Fatima: Wil een uitkering maar woont in bij haar ouders, die in België een huis in eigendom hebben. Geeft toe dat haar ouders ook nog een eigendom hebben in Marokko, waarvan de waarde kan leiden tot een lager bedrag aan uitkering, maar weigert de documenten over die eigendom te overhandigen. Voorstel VB; afwijzen tot documenten worden voorgelegd, beslissing CD&V, SP.a, Groen, VLD: uitbetalen 283 euro per maand zonder vragen te stellen.

Drie dossiers geregulariseerde illegalen: recent papieren gekregen dankzij CD&V, VLD en N-VA en meteen naar het OCMW voor 1000 euro leefloon. De OCMW-raad besliste hen daarnaast ook nog een tandprothese (700 euro), opleg medische facturen (1000 euro) en aansluitingskosten mutualiteit (600 euro) uit te betalen. VB tegen, alle anderen voor.
En dit is dus maar een kleine greep van voorbeelden uit de stapel van 400 beslissingen op één dag. Dat gaat zo maar door, maand na maand… En niet alleen in Sint-Niklaas, maar in heel Vlaanderen. Wie mag uiteindelijk de schuldenput vullen met zijn belastingen? Juist, U. Maar we leven in een democratie: wie nog steeds CD&V, SP.a, VLD of Groen stemt, krijgt wat hij verdient… Stuur dit gerust door aan vrienden en kennissen…

Geen opmerkingen: