POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

maandag 16 mei 2011

Elke dag 88 minderjarigen in misdrijven betrokken.

Uit cijfers die ik bij de minister van Binnenlandse Zaken, Annemie Turtelboom (Open VLD) opvroeg, blijkt dat dagelijks 88 minderjarigen betrokken geraakt bij strafbare feiten. Op vijf jaar tijd is het aantal jongeren, minder dan 18 jaar, dat in allerlei misdrijven verwikkeld geraakte, gestegen van 28.354 naar 32.012, een stijging van 13%.
De cijfers die de minister bekendmaakte, geven het aantal feiten in België aan, waarbij minstens één minderjarige betrokken was. Niet al die minderjarigen worden actief aangestuurd door criminele dadergroepen, want de cijfers bevatten ook feiten door minderjarigen gepleegd, die alleen werken.
Op mijn vraag naar het aantal kinderen die door autochtone dadergroepen zouden worden ingezet, antwoordde minister Turtelboom dat ze tot op heden geen aanwijzingen had dat er autochtone dadergroepen gebruik zouden maken van kinderen voor het plegen van diefstallen bijvoorbeeld. Wat mij ertoe besluit te stellen dat kinderen in het kader van allochtone dadergroepen worden misbruikt. En alleen bij allochtone dadergroepen. Vooral kinderen, die door hun leeftijd en lichaamgrootte sowieso tot de kwetsbare kant van de maatschappij behoren, moeten op een sluitende bescherming kunnen beroep doen. Een harde aanpak dient zich dus aan.

Geen opmerkingen: