POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

vrijdag 22 februari 2008

Voor wie er nog aan twijfelt: Wallonië werkt!

Niet in het Waals Parlement, waar vers Waals minister-president Demotte (PS) zijn State of the Union kwam voorlezen. Niet minder dan negen (9!) parlementsleden waren op de historische afspraak met Rudy Demotte, waarbij die met rapporten en cijfers zwaaide om het Waals herstel te bewijzen. Voor vele Vlaamse kranten zit het echt schandaal vooral in de zeer geringe aanwezigheid van Waalse parlementairen.

Maar laat ons het even over de cijfers van de toespraak van Rudy Demotte hebben. Er zouden minder faillissementen in Wallonië zijn dan in Vlaanderen, er zouden meer nieuwe bedrijven opgericht zijn, enzovoort. Er is een Waals handelsoverschot van 12,7 miljard euro in 2006 tegenover een Vlaamse tekort van 4,4 miljard euro, er is de groeiende mobiliteit van Waalse werknemers.

Enkele voorlopige conclusies zijn alvast te trekken.

Vooreerst dit. Wat houdt de onderhandelaars van de zogenaamde Vlaamse meerderheidspartijen nog tegen om eindelijk de zo geroemde solidariteitsstrengen door te knippen. Het gaat goed met Wallonië, het herstel is een feit en het Marshallplan werkt. Wallonië heeft onze steun niet meer nodig, daar komt de boodschap van Demotte eigenlijk op neer. Goed, schitterend, laat ons die dan onmiddellijk toepassen. En als er geen transfers meer zijn van Vlaanderen naar Wallonië, wat kunnen de Franstaligen dan nog opwerpen tegen Vlaamse eisen om de sociale zekerheid te splitsen bijvoorbeeld?

Waals minister van transport André Antoine gaf deze week trouwens een mooi staaltje van Waalse promotiepolitiek. Hij wil Brussels Airlines van Zaventem naar Charleroi krijgen (Metro, 18.02.2008). Zo wijst hij er op “dat het bedrijf Brussels Airlines, dat als vanouds in Zaventem is gevestigd, heel wat geld kunnen uitsparen door te verhuizen naar Wallonië. Ik neem het voorbeeld van de taks. Die bedraagt 2,20 euro in Charleroi en 28,80 in Brussel”. Eigen volk eerst? Minister Antoine ‘verzekert’ de Vlamingen dat het debat niets communautairs heeft, voor wie soms die kwade gedachten zou koesteren.

“Diep in zijn hart weet de sympathieke minister-president zeer goed dat het niet waar is. Het keerpunt is nog niet bereikt. Er zijn andere, meer relevante cijfers en studies die aantonen dat de kloof groeit in plaats van verkleint”, is de terechte commentaar van Paul Geudens in Gazet van Antwerpen ((21.02.2008). Zo zou Demotte ons eens kunnen proberen te verklaren waarom de Vlaamse activering van werklozen het best werkt, ondanks het feit dat het aantal werklozen een stuk lager ligt dan in Wallonië? 35% van de jongeren die ‘gecontroleerd’ werden in hun zoektocht naar werk, had binnen de 6 maanden ook effectief werk. In Brussel en in Wallonië lag het slaagpercentage veel lager: 21 en 22%.

Dag, mijnheer Demotte.

Geen opmerkingen: