POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

dinsdag 19 februari 2008

Is dit communautaire koelbloedigheid?

Wachten is één van die mooie Vlaamse ‘deugden’ die in de Belgische politiek eerder tegen ons dan in ons voordeel werken. Zo wijst Bart De Wever, N-VA-voorzitter, de Vlamingen dit weekend op het belang van een grote staatshervorming. Alléén: er is helemaal geen staatshervorming. Denkt Bart De Wever de mensen iets wijs te maken? Waar is de ‘grote vis’ waarover hij het nu al maanden heeft?

Elke politieke commentator wijst er ondertussen met steeds meer nadruk op dat het niets wordt. Zelfs het begrip ‘borrelnootjes’ is een te groot woord voor deze zoveelste Vlaamse ‘overwinningen’. In De Morgen (13.02.2008) kan men trouwens al een opsomming vinden van het pakket nieuwe bevoegdheden van de staatshervorming: het gaat dan over de regionalisering van de vestigingswet, de regionalisering van de pachtwet, de reglementering over de onteigeningen, het laatste stukje kinderopvang zou regionale materie worden, en ook de regulering van internet zou naar de regio’s gaan.

Dit komt zelfs niet in de buurt van de befaamde 5 resoluties van het Vlaams Parlement. Leterme haalt met andere woorden de beproefde ‘salami-politiek’ uit de kast. Enkele ‘borrelhapjes’ zodat de N-VA-top kan proberen haar troepen achter het kartel te houden. De ‘grote staatshervorming’ wordt versast naar het overleg en wordt met andere woorden deskundig begraven. Dit alles onder het motto: “nu, dan en nooit”. Een stappenplan is de beste garantie om de rit uit te doen met lege handen. Dat weet Bart De Wever natuurlijk maar al te goed.

Maar dat hij problemen heeft om zijn achterban achter het “wervend project” van het kartel te houden, is meer dan begrijpelijk. Wanneer geeft N-VA eindelijk eens toe dat het met de staatshervorming niets wordt? Wanneer trekt zij de stekker uit het stopcontact en geeft zij ruiterlijk haar vergissing toe? Als er een iets steeds duidelijker wordt, dan is het dat dit Octopus-overleg een maat voor niets wordt, en alleen kosten op het sterfhuis betekenen. Trek de Vlaams Belang-lijn, mijnheer De Wever, en ga voor onafhankelijkheid, nu!

“Wij kijken de kat uit de boom tot 23 maart”, aldus De Wever. Dit is geen teken van communautaire koelbloedigheid, dit is eerder een teken van bloedarmoede.

Geen opmerkingen: