POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

woensdag 17 april 2013

Verliezen buitenlandse investeerders vertrouwen in België?


Aanleiding tot dit kleine artikel is de alarmkreet van 4 belangrijke elektriciteitsafnemers (Bayer, ArcelorMittal, Nyrstar en Solvay) over de wel zéér hoge elektriciteitskost in dit land. De toekomst van de bedrijven wordt erdoor bedreigd.
Ook de plannen van buitenlandse investeerders is een indicatie van de economische gezondheid van dit land. En al blijft Vlaanderen goede troeven behouden zoals uitstekend geschoolde werknemers, een sterk vertakte transportinfrastructuur en de beschikbaarheid van financiële middelen voor onderzoek en ontwikkeling (De Morgen, 28.03.2013), toch lijkt vertrouwen van buitenlandse investeerders ook in Vlaanderen dalend. Ook en nog meer in Wallonië trouwens.
Het rapport van Ernst & Young maakte in haar rapport ook bekend dat voor het eerst het aantal buitenlandse bedrijven dat de voorgaande 3 jaar investeerde in België lager ligt dan het aantal bedrijven dat niet investeerde. In 2012 investeerde ongeveer 20% van de buitenlandse bedrijven in België, in 2010 was dat nog 30%. Ernst & Young ondervroeg 205 internationale bedrijfsleiders.

Geen opmerkingen: