POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

vrijdag 26 april 2013

Dagelijks 156 daden van intrafamiliaal geweld


Men leest wel vaker over kinderverwaarlozing, soms met de dood van de kinderen tot gevolg. Er is in dit land ook veel sprake van partnergeweld, zowel van fysieke dan wel van psychische aard. Uit cijfers die ik bij de minister van Binnenlandse Zaken, mevrouw Joëlle Milquet (cdH) opvroeg, bleek dat in België dagelijks 156 daden van intrafamiliaal geweld worden aangegeven. In 2011 bedroeg het een totaal van 56.879 geregistreerde klachten, die zowel betrekking hebben op slagen en verwondingen, doodslag, of verkrachting, aanrandingen binnen de familie, bedreigingen, oplichting, niet betalen van onderhoudsgeld.
Verder opvallend feit is dat er nauwelijks verbetering merkbaar is in de afgelopen jaren. In 2009 en 2010 waren er telkens ruim 56.000 geregistreerde klachten, in 2008 zelfs meer dan 57.000 daden van intrafamiliaal geweld.
Als we het aantal klachten regionaal bekijken, dan valt het grote aandeel van de klachten in het Waals Gewest op. Het aantal klachten in het Waals Gewest betekent 41,5% van de totaliteit van alle klachten, die in het Vlaams Gewest 49,4% en die in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ongeveer 9%. Als we het aantal daden van intrafamiliaal geweld procentueel analyseren op de gewestelijke bevolkingscijfers, dan hebben het Vlaams en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een index van 0,045 (Brussel) en 0,044 (Vlaams Gewest), terwijl het Waals Gewest op een index van 0,067 zit.
In het Vlaams Gewest worden er in verhouding veel meer fysieke daden van intrafamiliaal geweld geregistreerd, terwijl het aantal psychisch intrafamiliaal geweld in het Waals Gewest hoger ligt dan het aandeel van psychische daden in het Vlaams Gewest. Het aandeel van psychisch geweld stijgt in het Waals Gewest tussen 2008 en 2011 stijgt ook sneller (+5%) dan in het Vlaams Gewest over dezelfde periode (+3%). 

Geen opmerkingen: