POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

donderdag 25 april 2013

Stijging faillissementen op hoogste peil ooit


Het handelsinformatiekantoor Graydon maakte opnieuw cijfers bekend over faillissementen van ondernemingen, en spijtig genoeg geraakten die wat ondergesneeuwd door het nieuws rond de Belgische jihadistische strijders in Syrië en het overlijden van Margaret Thatcher. Nochtans zijn de cijfers tot en met maart 2013 enorm belangrijk.
Ten eerste gingen16,6% meer failliet dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. Op de kop 3.154 ondernemingen. Het is van 2009 geleden dat nog een dergelijke stijging was opgetekend.
Tweede opvallend feit, aldus Graydon: waar de stijging zich tot voor kort alleen in Vlaanderen situeerde, doet de stijging zich nu voor in gans België. De stijging van het aantal faillissementen bedroeg in het eerste kwartaal in Vlaanderen 10%, maar de faillissementsstijging bedraagt in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ondertussen 25% en in Wallonië 19%.
Nog anders uitgedrukt: in Vlaanderen gaat 1 op 436 ondernemingen failliet, in Wallonië 1 op 328 en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 1 op 189 in het eerste kwartaal. Het risico is met andere woorden veel groter in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. 

Geen opmerkingen: