POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

vrijdag 19 april 2013

Nederland sluit gevangenissen, in België heeft men al jaren plaats tekort


Het aantal gevangeniscellen in Nederland zal de komende jaren met 13% afnemen. De Nederlandse regering, aldus een bijdrage in De Morgen (26.03.2013) wil liefst 30 gevangenislocaties sluiten in de komende 5 jaar. Het zou een besparing moeten opleveren van 340 miljoen euro.
We vernemen verder dat in Nederland momenteel 12.595 plaatsen zijn, die in de komende vijf jaar dus zullen worden teruggebracht tot 10.917. Maar leest u vooral verder mee: “De Nederlandse regering wil ook besparen door meer gedetineerden samen in een cel te stoppen en de detentieomstandigheden te versoberen. Zo zal voor een groot aantal gevangenen het avond- en weekendprogramma verdwijnen”.  Ook een uitbreiding van de enkelbanden wordt overwogen en wordt er aan gewerkt.
Toch wel vreemd – en men zou denken: een zorgzame overheid zal het allemaal eens haarfijn uitzoeken: Nederland telt bijna 17 miljoen inwoners, en telt binnenkort minder dan 11.000 plaatsen. België met z’n 11 miljoen inwoners heeft al jaren een plaatsgebrek. Er zijn duizenden plaatsen tekort. We hebben méér dan 11.000 gevangenen. Wat loopt er mis in België? 

Geen opmerkingen: