POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

woensdag 2 november 2011

Vertrouwen van bedrijfsleiders in België kalft verder af


Uit een bericht uit Het Laatste Nieuws (26.10.2011) blijkt dat “Belgische ondernemers de toekomst steeds somberder inzien. Voor de zevende (7de) maand op rij zakt hun vertrouwen in de economie, aldus de conjunctuurbarometer van de Nationale Bank”.  Qua percentpunten kan het resultaat trouwens tellen: van – 9,4 naar – 10,4 punten, op één maand tijd dus.

Dit is het laagste peil in twee jaar. Opmerkelijk is ook dat het vooral om bedrijfsleiders gaat die in de dienstverlening actief zijn. Voor het eerst sinds 2009, aldus de krant verder, hebben de zwartkijkers in die sector de bovenhand op de optimisten. De bouwnijverheid en de handel doet het eveneens slecht op het vlak van de ‘optimisme-barometer’.

België is niet onmiddellijk een land om fris en vrolijk van te worden. Als men merkt hoe de afgelopen jaren de werkende mensen, de gewone middenklasse, de twee-werkers, door het systeem als systematisch werden leeggezogen… Als men merkt wat er van de sociale bijdragen – die men tussen haakjes een gans leven betaald heeft – overblijft als men langs de kassa van de pensioenen moet (of mag) passeren…Als men merkt welke bijkomende belastingen en afschaf van belastingverminderingen op ons af komen…Ja, kan iemand mij misschien duidelijk maken waar we het optimisme dan wel moeten zoeken? 

Geen opmerkingen: