POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

maandag 21 november 2011

België: probleemgeval!


Europa zinkt weg in een recessie, aldus De Standaard (08.11.2011) en “België is een van de probleemgevallen. Dat concludeert de zakenbank JP Morgan in een snoeihard rapport.
Waar zit het probleem (maar je bent eerder geneigd jezelf af te vragen waar er géén problemen zitten, natuurlijk)?  De wetenschap vooral dat de eurozone in recessie gaat, lijkt in de Europese hoofdsteden nog niet zijn doorgedrongen.  “De landen in de eurozone zijn overdreven optimistisch over hun groeiverwachtingen”, klinkt het in het rapport van JP Morgan. Ook Frankrijk bevindt zich in de gevarenzone, want de economie zou er het komende jaar met 0,1% inkrimpen.
Waar zit het probleem voor België dan? Volgens de zakenbank “zal de Belgische economie in 2012 krimpen met 0,4%. Daarbij zal het begrotingstekort 3,5% van het bbp bedragen – tenminste als er sterk wordt bespaard. Gebeurt dat niet, dan valt de groei terug met 0,2% en loopt het tekort op tot 4,1% van het bbp. Vandaag wordt nog uitgegaan van een groei van 2,3% voor 2012. Volgens het rapport is dat compleet ondenkbaar”.
België: het surrealisme ten top gedreven. Het zou nog komisch zijn, moest het niet zo zijn dat het grotendeels op de rug van de werkende Vlamingen gebeurd.  De begrotingsvoorstellen van Di Rupo worden niet door een Vlaamse meerderheid gedragen – ook Open VLD en CD&V hebben meer dan ernstige bedenkingen en formuleren sterk voorbehoud bij de stijging van allerhande belastingen – en zullen opnieuw vooral de Vlaamse meerderheid in dit land belasten. Hoelang nog, dames en heren? Hoelang nog?


Geen opmerkingen: