POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

donderdag 17 november 2011

“Te investeren in stedelijke vernieuwing wijken onveilig…”


Is het bovenstaande tekstfragment u compleet en totaal onduidelijk? Ons ook, en elke Nederlandssprekende burger wellicht. Nochtans proberen media ons met de regelmaat van een klok wijs te maken dat het de goede kant opgaat met de kennis van het Nederlands en dat steeds meer Franstaligen de stap zetten naar een actieve kennis van onze taal.
Een eigenaardige illustratie van deze Belgische mantra konden wij in de pers lezen. Een persbericht van de burgemeester van onze tweetalige hoofdstad met name – u weet wel, die stad die ook pretendeert alle troeven in handen te hebben om dé Europese hoofdstad te zijn en te blijven – zet een ander wel in een ‘bijzonder’ daglicht. Geniet u even mee van de tekst?
“Sinds 1994, de Stad Brussel is om te investeren in stedelijke vernieuwing wijken onveilig. Met dit wijkcontract ‘Bloemenhof’ als de 14de ontwerp, de Stad is de Brusselse gemeente met de meeste wijkcontracten op zijn naam staan. In het bijzonder de 25 miljoen aandelen van het programma rond drie belangrijke gebieden van de interventie met elkaar verbonden door een groene netwerk: Fontainas pool, Slachthuis pool en Papenvest pool, met verschillende soorten operaties (huisvesting, openbare ruimte, infrastructuur, en sociaaleconomische activiteiten) voor de openbare ruimte en de buurt te verbeteren, te verhogen en te diversifiëren het aanbod van recreatieve activiteiten en nieuwe opleidingen en het maken van de werkgelegenheid voor de lokale jeugd. De persconferentie is om details van het programma van acties te bedoelen en kunt u alle transacties in de wijkcontract te ontdekken”.
De man die de tekst zou hebben opgesteld, wordt in verschillende kranten als “tweetalig” opgevoerd.  Maar – u zal het ongetwijfeld ook gelezen hebben – “het zal niet meer gebeuren”. 

Geen opmerkingen: