POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

vrijdag 25 november 2011

Meer controle van slagers en beenhouwers


Uit cijfers die ik loskreeg van minister van Vereenvoudigen en Ondernemen, Vincent Van Quickenborne (Open VLD), blijkt dat in 2011 niet minder dan 5.636 ondernemingen bij de Kruispuntbank van Ondernemingen geregistreerd zijn als kleinhandel in vlees en vleeswaren. De Minister kon niet zeggen hoeveel van die ondernemingen ook halalslagerijen zijn.
Wel blijkt uit de cijfers van de Minister dat er jaarlijks door de economische inspectiediensten steeds meer wordt gecontroleerd. In 2007 waren er nog maar 126 controles, in 2008 zelfs maar 110, in 2010 liep het aantal controles op tot 206, een stijging van ongeveer 64%.
Steeg het aantal controles, dan is de stijging van het aantal processen-verbaal van waarschuwing en die van de pro-justitia’s nog opmerkelijker. In 2007 werden er 22 processen-verbaal van waarschuwing opgemaakt, in 2010 was dat aantal gestegen tot 112, een vervijfvoudiging. Het aantal Pro-Justitia’s steeg van 9 in 2007 tot 72 in 2010, een verachtvoudiging.
De minister moest ook het antwoord schuldig blijven naar de regionale opdeling van het aantal controles, het aantal processen-verbaal en het aantal pro-justitia’s. Hij kon mij ook niet zeggen hoeveel halalslagerijen werden gecontroleerd of niet werden gecontroleerd. Verwacht mag worden dat een onevenredig aantal daarvan in Brussel wordt uitgeschreven. 

Geen opmerkingen: