POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.





vrijdag 4 november 2011

Eerste verkiezingen…en de moslims zijn al aan de macht. En wat nu?


De onrust over de verkiezingsuitslag in Tunesië is vrij groot, die indruk krijg ik toch als ik de vaderlandse pers hierover lees. En dan mag men in een vrije tribune in De Morgen (27.10.2011) schrijven: “Toen ik onlangs een toppoliticus van Ennahda ontmoette, had hij het een uur lang over vrijheid, gelijkheid en democratie, zonder zelfs maar één keer het woord islam te vermelden”, dan nog kan men mij niet overtuigen van het geruststellende van deze boodschap.
Het is duidelijk dat deze Arabische wens naar meer democratie – alle politiek correcte politici vielen elkaar bijna voortdurend over de voeten dat deze democratiseringswens de ware, de echte en (bijna) de enige achtergrond van de revolte was – zich héél anders vertaalt dan de grote wijzen in het Westen wel hadden gedacht.
Bij de eerste vrije verkiezingen is het al zover. “Verrassend is de bar slechte prestatie van de Progressieve Democratische Partij , die steevast genoemd werd als de grote uitdager voor de (islamitische) Ennahda”.  Inderdaad, beste lezer, links werd weggeveegd, en een islamitische partij werd de grote overwinnaar. Met ongeveer 42% van de stemmen kan je toch wel van een overtuigende overwinning spreken, of niet? De Tijd geeft als commentaar: “(De seculiere elite) vreest dat de winst van de islamitische partij een voorbode is voor een radicalisering en een toenemende invloed van de religie op het dagelijkse leven en in de politieke besluitvorming”.  De winst van Ennahda is in elk geval véél groter dan de ergste pessimisten durfden voorspellen.
Toen fractievoorzitter Gerolf Annemans een aantal maanden geleden waarschuwend uithaalde naar die Belgische partijen die per se de Arabische lente met de Arabieren wilden binnenhalen, werd hij weggelachen en weggehoond. Het lachen is een aantal van die heren ondertussen wel vergaan. En we hebben nog maar een eerste verkiezing achter de rug…

Geen opmerkingen: