POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

donderdag 6 oktober 2011

Nederland sluit asielcentra, België betaalt hotelkosten aan asielzoekers…

Sprekende cijfers in De Standaard onlangs (editie 26.09.2011). België kan geen asielcentra sluiten, integendeel, het lijkt wel alsof het land overspoeld wordt met gelukzoekers, en dat elke controle en elk verweer uit handen gegeven zijn.
Met een bevolking van ruim 10 miljoen inwoners trekt België dit jaar ruim 23.688 geregistreerde asielzoekers aan. Nederland met zijn bevolking van ruim 16,6 miljoen inwoners heeft niet meer dan 18.503 asielzoekers te verwerken en slaagt er zelfs in om asielcentra te sluiten.
België staat natuurlijk in de wereld model voor het meest lakse land op het vlak van vreemdelingenwetgeving. Zelfs al wordt de asielaanvraag afgewezen, dan nog zijn de mogelijkheden onuitputtelijk en staat een legertje advocaten en andere dienaren klaar om de gaatjes in de wetgeving en de rechtspraak maximaal te benutten. Jarenlange procedures of gewoon in de illegaliteit onderduiken. Met als kers op de taart natuurlijk: een Belgische beloning voor de vele wachtenden, de regularisatie. Een collectieve regularisatie of regularisatie op basis van ‘humane gronden’, op basis van ‘medische gronden’. U vraagt, wij draaien.
De verantwoordelijkheid van het groepje systeempartijen – waar men voor mijn part gerust Groen! en Ecolo mag bijnemen – is in deze verpletterend. Dat het dus ook anders kan, bewijst Nederland. Terwijl ‘onze’ grafiek in fel stijgende richting gaat, neemt die in Nederland juist af.

Geen opmerkingen: