POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

woensdag 5 oktober 2011

Naar het einde van de Euro?

Dat de spanningen in Duitsland omtrent de Griekse financiële crisis ook in ons land niet volledig onopgemerkt bleven, bewijst de hoofdredacteur van Trends en Knack, Johan Van Overtveldt. Hij is de auteur van een nieuw boek, “Het einde van de euro”.
Interessante lectuur voor iedereen met een groot hart van Europa en een kritische ingesteldheid ten opzichte van de Europese Unie. In een interview met RTL zei de hoofdredacteur onder andere: “Mijn scenario is dat Duitsland terug naar een eigen munt gaat en dat landen als Nederland, Oostenrijk en Finland zich daar onmiddellijk aan zullen koppelen”. Het verhaal van de Nord Euro dus.
Want het is niet alleen het Duitse politieke wereldje, waar de groeiende Duitse onvrede met de gang van zaken in Europa, en vooral het gebrek aan financiële en economische ernst van nogal wat Zuid-Europese staten, aan de oppervlakte komt. Er is vooral de onrust in de economische en financiële wereld in Duitsland, er is de groeiende onvrede bij de grote middenklasse in Duitsland.
Wat met België in dit scenario? België noemt auteur Van Overtveldt niet bij de landen die Duitsland zouden volgen. “Eens te meer loopt de scheidingslijn tussen Noord en Zuid exact door dit land. De Belgische economie bestaat duidelijk uit twee delen met heel verschillende snelheden. Het Vlaamse deel is een zeer gezonde economie, en hoort zonder meer thuis bij sterke muntlanden, het zuidelijke deel is een vrij zwakke economie die een sterke munt onmogelijk kan verteren”.
De verwachte verregaande problemen bij het einde van de euro zullen dus in België nog eens vergroot worden door de communautaire scheidingslijnen.

Geen opmerkingen: