POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

donderdag 30 juni 2011

Minister Daerden voor de uitbouw van de tweede en derde pensioenpijler

Een tijd geleden veroorzaakten enkele PS-Volksvertegenwoordigers onrust – dat gebeurt wel vaker, zoals u weet – door te verklaren dat de overheid best wat meer middelen kon vrijmaken voor de ondersteuning van de wettelijke pensioenen. Hoe de overheid dan wel aan meer middelen moest geraken? Dat was even snel opgelost: verminder gewoon de fiscale aftrekmogelijkheden van de tweede en derde pensioenpijler, was het PS-antwoord. Met andere woorden: kom als overheid gewoon terug op gemaakte afspraken en maak het bedrijven, zelfstandigen en ondernemers gewoon moeilijker om naast het – ten opzichte van de buurlanden ongewoon laag – wettelijk pensioen nog een bijkomend pensioen op te bouwen.
Ik wou van minister Daerden wel eens weten wat de overheid meent te kunnen doen om het vertrouwen van de kmo’s in de tweede en derde pensioenpijler te verhogen. Want Belgische (en dus vooral Vlaamse) KMO’s investeren te weinig in deze bijkomende pensioenpijlers zodat werknemers bij KMO’s op dat vlak in de toekomst met een pensioenongelijkheid worden bedreigd.
De minister startte zijn betoog met zijn twijfels over mijn stelling, dat de pensioenen in België een stuk lager zouden dan in het buitenland. Neeneen, inzake welvaart behoort België tot de beste leerlingen van de klas, was het antwoord van de als steeds zeer olijke minister. Tot ik hem voor de voeten wierp dat deze welvaart alleen op private manier door de gepensioneerden werd opgebouwd, met andere woorden: onze gepensioneerden hebben gedurende hun actieve leven gespaard en bijzonder zuinig geleefd.
Maar de minister gaf wél toe – waarmee hij dus breekt met een hardnekkige PS-traditie – dat er iets moest gedaan worden om de KMO’s meer in de richting te krijgen van de tweede en derde pensioenpijler. Alleen – u voelt het al aankomen – zal het niet in een regering van lopende (of aflopende) zaken zijn. Daartoe moet er een minister met volheid van bevoegdheid komen, aldus minister Daerden. De 900.000 werknemers bij de KMO’s zullen dus geduld moeten oefenen….

Geen opmerkingen: