POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

dinsdag 7 juni 2011

Kwaliteit van leven in België: middelmatig

België behoort ontegensprekelijk tot de rijkste landen ter wereld, maar het spreekwoord dat zegt dat “geld alleen niet gelukkig maakt”, krijgt ook hier, bij ons, zijn volle betekenis. Want inderdaad, de mens wil nog wat meer dan alleen maar materieel gewin. Zo willen de mensen graag een herkenbare buurt, willen zij gezelligheid in de buurt en onder vrienden
Het spreekt vanzelf dat het al dan niet bestaan van het veiligheidsgevoel en het gevoel van vervreemding in onze grote gemeenten en steden in het meten van de kwaliteit van het leven in een bepaald land een niet onbelangrijke rol spelen. België zit daarom slechts in de middenmoot in een vergelijkende studie over de levenskwaliteit in ruim 30 landen, aldus een verslag in de gratis krant Metro (01.06.2011). 17 landen doen het beter, en heel opmerkelijk: “het gaat om landen van het oude Europa, de Verenigde Staten, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland”.
Wat de negatieve spiraal veroorzaakt volgens deze studie van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling? De lage activiteitsgraad en het onveiligheidsgevoel. Waar al die grote, belangrijke, ernstige, staatdragende partijen jarenlang schamper hebben over gedaan, speelt dus wel degelijk een belangrijke rol.

Geen opmerkingen: