POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

donderdag 2 juni 2011

Alleen Irak en Bosnië hangen nog losser aan elkaar...

In De Morgen (25.05.2011) verscheen een interessant interview met de hoogleraar aan de Duke University, Donald L. Horowitz. Deze expert in etnische conflicten heeft België ernstig onder de loep genomen, en wat hij verklaart, zal heel wat ‘Belgen’ – voor zover nog voorhanden – minstens doen schrikken. In vele landen, waar afscheidingsbewegingen actief zijn, haalt de separatistische agenda het (nog) niet, omdat er sprake is van een dubbele loyaliteit: “Men voelde zich tegelijk Canadees en Québecois. Dat is een verschil met uw land: behalve in Brussel lijken er in Vlaanderen of Wallonië weinig Belgen te wonen”.
Voor mensen die hopen dat “de cement” van symbolen als het koningshuis, de Rode Duivels of andere België bijeen zouden kunnen houden, is de thesis van Horowitz vrij ontnuchterend: “Dat zijn symbolen. Symbolen alleen redden het niet. Ze werken maar als ze het gevolg zijn van reële, bestaande loyaliteiten”.
Staan we dan voor een onafwendbare en snelle opsplitsing van België? Horowitz stuurt een duidelijke waarschuwing uit, in onze richting: Europa zal niet staan te springen: “Tot een overweldigende Vlaamse meerderheid België uitspuwt, geloof ik trouwens niet in het snelle verdwijnen van België (…) Er zal een vreselijke druk zijn vanuit Europa om België samen te houden”.
Een redenering die mijn inziens ook gerust op zijn merites mag worden bekeken: een democratische meerderheid van Vlamingen die een eigen natiestaat willen, kan ook door Europa niet worden tegengehouden. Want de waarschuwing aan het adres van België mag niet worden onderschat: “Ik ken wereldwijd amper federaties die losser aan elkaar hangen dan de Belgische. Irak wellicht, en natuurlijk Bosnië. Dat zijn de enige landen waarmee ik België zou kunnen vergelijken. Jullie staatsstructuur is zéér zwak en het is niet unfair daarop te wijzen”.

2 opmerkingen:

Bart zei

Hoe kunt u op naam van de Walen spreken ?
Wij voelen ons Belg. Wij willen gewoon dat vlaanderen onafhankelijk word en nog zo snel mogelijk. Wij zijn fier op Belg te zijn !!!

PETER LOGGHE zei

De juiste tekst moet zijn: "Hoe kunt u in naam van de Walen spreken", en niet dus: "op naam". Voor de rest is uw tekst correct.