POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

woensdag 22 juni 2011

De kennis van onze taal neemt 'gestaag' toe

U kent het verhaaltje dat sommige naïeve dromers van “België-Belgique-Belgien” ons proberen op de mouw te spelden: waarom uit elkaar gaan, als men merkt dat Franstaligen moeite doen om onze taal te leren? Waarom uit elkaar gaan als men merkt dat de reden om uit elkaar te gaan, gaandeweg aan waarde verliest omdat steeds meer Franstaligen onze taal effectief ook spreken?
Helaas voor die Belgen klopt ook dit verhaal aan geen kanten. En nu wil ik niet betwijfelen aan de goede wil van sommige individuele Franstaligen om onze taal te leren en te spreken. Ik merk bijvoorbeeld in De Kamer dat bepaalde Franstalige Volksvertegenwoordigers moeite doen om mij aan te spreken in mijn eigen taal.
Helaas dus, want dit Belgisch verhaal klopt dus aan geen kanten. Zelfs een officieel tweetalige Brusselse gemeente als Schaarbeek verkracht onze taal dat het niet mooi meer is. Lees bijvoorbeeld volgend pareltje van vroeg-Nederlandse literatuur, gevloeid uit de bevlogen pen van een Schaarbeekse schepen: “Hij heeft bijna 10 jaar heeft begonnen met een volledige restauratie van zijn installaties. Deze heeft de gekoelde monumenten, de schoongemaakte lanen en de verrijkte vegetatie gezien”. Dit stukje betreft de restauratie van het kerkhof, mocht u de rode draad hebben gemist.
Of op de volgende uitnodiging voor de Week van de Zelfstandige staat volgende gebalde Nederlandse zin: “jonge zelfstandigecandidaten van naaien-snijden sector”. Kandidaten kunnen zich – met succes allicht – wenden tot het Schaarbeeks schepencollege.
Zo kunnen we nog een tijdje doorgaan, natuurlijk. En Schaarbeek kan model staan voor andere Brusselse gemeenten.

Geen opmerkingen: