POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.





maandag 20 december 2010

Weldra toestroom Albanezen?

Op 15 december 2010 viel de visumplicht voor Albanië en Bosnië-Herzegovina weg. De inwoners kunnen vrij door Europa reizen. Hadden die inwoners vorig jaar – toen ook al een opvallende trek richting België op gang kwam – nog een toeristenvisum nodig om door de Europese Unie te reizen, dan valt ook die belemmering weg.




Het Commissariaat-Generaal voor Vluchtelingen en Staatslozen (CGVS) mag zich dan al sterk maken dat er binnen een termijn van 8 dagen kan worden beslist of het aangevraagde asiel zal worden erkend, feit blijft dat er zelfs in die gevallen waarin de Albanezen worden teruggestuurd, deze een aanvraag zullen doen om een terugkeerpremie te ontvangen. Een wat? Een terugkeerpremie, inderdaad.



“Brussel 1.588 kilometer. Visum niet nodig”, prijkt momenteel op – letterlijk – honderden wegwijzers in de Albanese hoofdstad Tirana. Ondertussen kent België ook een schrijnende armoede. Ondertussen tikt de klok van het aantal leefloners in België af op 100.000. Ondertussen krijgen wij cijfergegevens binnen waaruit blijkt dat steeds meer zelfstandigen met moeite de eindjes aan elkaar kunnen knopen.



De Belgische pot is leeg. Wie zal hem weer vullen, denkt u?

Geen opmerkingen: