POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.





woensdag 15 december 2010

België nu al aan top EU voor taksen op vermogen

Niet alleen staat België aan de absolute top wat de belastingdruk betreft op het vlak van de belastingen (personenbelasting, vennootschapsbelasting), nu blijkt ook nog eens uit een studie van de Nationale Bank dat dit land ook inzake vermogensbelasting tot de top van de EU-lidstaten behoort. België staat vierde, alleen het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Cyprus belasten nog meer.




Als men met name “rekening houdt met de taksen op de inkomsten op vermogen en op de overdracht, int de schatkist jaarlijks een goede 4% van het bruto binnenlands product (bbp) aan vermogensheffingen”, weet De Tijd te melden (07.12.2010). Een bedrag van 14 miljard euro met name.



Het mag dan al zo zijn, dat hypotheekaflossingen grotendeels van de belastingen mogen worden afgetrokken, “nergens in Europa betaalt men zoveel taksen op de aankoop van een woning, waardoor het fiscaal voordeel helemaal verdwijnt”. Als sp.a en groen! er dus voor pleiten om een vermogensbelasting in te voeren in België, mogen ze wel de eerlijkheid hebben om te zeggen dat het gevaar opnieuw dreigt dat de burgers in dit land ook op dit vlak tot de hoogst belaste van de wereld te zullen behoren.



Wat krijgen we hiervoor terug? De vraag stellen is ze beantwoorden: weinig, zéér weinig.

Geen opmerkingen: