POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

vrijdag 17 december 2010

Te vrezen valt dat Europa niet uit haar geschiedenis leert…

Enkele historische data die een voldoende illustratie zijn van de eeuwenlange gespannen verhoudingen tussen een islam, die steeds opnieuw probeerde Europa te onderwerpen, en een Europa dat enkele keren op het nippertje van een catastrofe heeft gebalanceerd.
711: De Arabieren veroveren een deel van Spanje en stichten in 714 Al-Andalus, het latere kalifaat van Cordoba.

732: Karel Martel verslaat een overmacht van ongeveer 80.000 Arabieren bij Tours en Poitiers.

1389: In de slag van Amsveld wordt de voorhoede van het Ottomaanse leger door Serviërs en Bosniërs onder verschrikkelijke verliezen gestopt.

1456: Johannes Capestrano verslaat de oprukkende Turken voor de poorten van Belgrado.

1453: De Turken veroveren Constantinopel. Drie dagen lang wordt er geplunderd, vernietigd en verkracht. De Hagia Sophia wordt als moskee ingewijd.

1526: In Zuid-Hongarije, in de slag van Mohàcs moet het leger van het veelvolkeren-koninkrijk Hongarije een zware nederlaag ondergaan tegen het Turkse leger.

1529: De Turken veroveren grote stukken van de Balkan en belegeren Wenen.

1571: Nadat het eiland Cyprus – tot dan onder bewind van Venetië – door de Turken wordt veroverd, komt het in Lepanto tot een zeeslag, waarin de Turken verslagen worden.

1683: Kahlenberg, bij Wenen. Met de hulp van de Poolse koning wordt een grote overmacht van belegerende Turken tegengehouden.

1716: Prins Eugene van Savoye slaat de Turken in Peterwardein in de nabijheid van Belgrado terug.

1856: Als overwinnaar in de Krimoorlog verkrijgt Lord Stratford dat christenen in Turkije voortaan van godsdienstvrijheid zullen genieten.

1913: 1,5 miljoen Ameniërs en Chaldeërs worden in Turkije vermoord.

2009: Het geestelijk centrum van de christelijk-Aramese kerk in Turkije, het klooster Mor Gabriel, wordt als een van de laatste in Turkije, onteigend. In zuid-oost-Turkije bouwt de staat Turkije ondertussen 1.362 nieuwe moskeeën.Zo kunnen wij nog een tijdje doorgaan. Ziet Europa niet wat er gebeurt? Of wil het gewoon niet zien, omdat het niet om kan met de verschrikkelijke gevolgen van een bezetting of kolonisatie door moslims? Of is Europa – verzwakt door allerlei multiculturele wensdromen – niet meer in staat om voor zichzelf op te komen?

1 opmerking:

Miles Christi zei

subliem overzicht.compliment.