POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

zaterdag 4 december 2010

Vlaams Belang wil ook gerechtelijke splitsing BHV – andere Vlaamse partijen zijn niet consequent

Volgend Belgabericht is belangrijk, maar kreeg niet de persaandacht dat het verdiende. Natuurlijk moet het kiesarrondissement BHV zo snel mogelijk worden gesplitst, maar dit is bijlange niet het enige. Andere Vlaamse politieke partijen durven het wel eens vergeten, maar naast het kiesarrondissement dient ook het gerechtelijke arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde gesplitst te worden.

Dat stelde senator Bart Laeremans (Vlaams Belang) donderdag bij de presentatie van het voorstel dat de partij in Kamer en Senaat gaat indienen. Voor het Vlaams Belang is het voorstel dat N-VA-voorzitter Bart De Wever in zijn verduidelijkingsnota had opgenomen en dat gebaseerd was op het wetsvoorstel van CD&V'er Hugo Vandenberghe onaanvaardbaar, omdat dat een hypotheek zou leggen op een verdere opdeling van het land. Het voorstel van het Vlaams Belang voorziet onder meer in een derde Vlaamse hof van beroep.

Het Vlaams Belang beoogt een volledige splitsing van het gerechtelijk arrondissement BHV en van het rechtsgebied van het hof van beroep. Er komt een afzonderlijk arrondissement Halle-Vilvoorde en een
nieuw, derde hof van beroep in Vlaanderen. Dat wordt opgericht in Leuven en zal bevoegd zijn voor zowel Vlaams-Brabant als Limburg, dat losgeweekt wordt van Antwerpen. Waals-Brabant wordt dan weer toegevoegd aan Bergen, zodat Brussel zowel op het niveau van eerste aanleg als van beroep herleid wordt
tot het grondgebied van het Brussels hoofdstedelijk gewest. De lagere rechtbanken worden daarbij gesplitst, en het hof van beroep krijgt twee afdelingen. Zowel bij de zetel als bij het parket is er een gegarandeerde Vlaamse aanwezigheid.

Geen opmerkingen: