POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

vrijdag 3 december 2010

Het loopt uit de hand met uitgewezen asielzoekers…Waarom treedt overheid niet kordaat op?

Twee recente Belgaberichten vatten de problematiek goed samen: vinden asielzoekers dat de ‘opvang’ niet snel genoeg komt, of niet voldoet aan de verwachtingen, als ze vinden dat de afwijzing van hun asielaanvraag onterecht is: dan maken we toch even kabaal, zeker?


Bijvoorbeeld: De Gildestraat in Merksplas is donderdag kort voor 13 uur opgeschrikt door een woningbrand. Het huis is eigendom van het OCMW en werd in brand gestoken door de bewoonster, een 37-jarige Oezbeekse vrouw die eerder al het bevel kreeg om het land te verlaten. Donderdagnamiddag zou ze door een deurwaarder uit haar huisje worden gezet. Bij de brand vielen geen gewonden. De benedenverdieping van de woning is volledig uitgebrand en de bovenverdieping liep vooral rookschade op. Het is niet de eerste keer dat de politie voor haar moet uitrukken.Donderdagmiddag had de vrouw een brief bezorgd aan het OCMW met de melding dat ze omwille van de uitzetting zelfmoord zou plegen. De politie werd verwittigd en toen agenten ter plaatse een kijkje gingen nemen, stelden ze vast dat de OCMW-woning in brand stond en alarmeerden ze de brandweer. Die kon voorkomen dat de aanpalende woningen ook schade opliepen.Van de vrouw was aanvankelijk geen spoor. Zij werd later op de middag aangetroffen in een instelling in Beerse waar haar drie tienerkinderen geplaatst zijn, en werd meegenomen naar het commissariaat.

De man en de vrouw die gisteren in Sint-Gillis-Waas hun eigen kinderen gijzelden omdat ze uitgewezen zouden worden, zijn ter beschikking gesteld van de dienst Vreemdelingenzaken en ondergebracht in een gesloten inrichting. Dat zegt het parket van Dendermonde.Het ging om een gijzeling in een gezin dat zou uitgewezen worden naar Libanon. De familie verbleef in het opvanghuis van de dienst Vreemdelingenzaken in de Blokstraat in Sint-Gillis-Waas. De 32-jarige man en de 22-jarige vrouw sloten zichzelf en hun kinderen van één en drie jaar oud op. Ze dreigden ermee zichzelf om te brengen en gijzelden één van hun kinderen. Het kind werd onder bedwang gehouden met een mes. Na lange onderhandelingen werd de gijzeling beëindigd door de speciale eenheden van de federale politie.De ouders werden na verhoor ter beschikking gesteld van de dienst Vreemdelingenzaken. Ze werden naar een gesloten inrichting gebracht, zonder hun kinderen. Voor de kinderen werd voorzien in een gepaste opvang, zegt het parket. Een onderzoeksrechter moet nu uitmaken of het koppel verdacht wordt van gijzeling.

Het loopt uit de hand met uitgewezen asielzoekers. Waarom treedt de overheid niet kordater op? Dan is er toch méér plaats voor anderen?

Geen opmerkingen: