POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.





woensdag 8 december 2010

De ‘geste’ van de PS – snoepjes, of de vette vis?

In een opmerkelijk interview in De Standaard (maar ook in enkele Franstalige kranten in dezelfde periode van 1 december) geeft Di Rupo op omfloerste wijze een inkijk in de doelstelling en de strategie van de PS. Hij begint met eens flink op de eigen borst te slaan en de ‘geste’ dik in de verf te zetten: “De extra bevoegdheidspakketten voor de regio’s slaan op 15 tot 16 miljard. Dat is toch niks”. En hij is zélfs bereid fiscale autonomie te geven…




Maar, natuurlijk er is altijd een maar. “Op voorwaarde dat het federale niveau de sociale zekerheid kan blijven garanderen, en onze pensioenen en gezondheidszorg kan betalen. Dat is ons sociaal patrimonium”. Ons? Bedoelt hij daar “franstalig” mee?



Voor die Vlamingen die in hun naïviteit zouden denken dat het met dit plan-Vande Lanotte mogelijk zal zijn om de miljardentransfers naar Franstalig België op termijn te laten opdrogen en zo het federale niveau overbodig te maken, kunnen volgende waarschuwingen van Di Rupo misschien helpen om de ogen te openen: “Het enige wat we niet willen, is het land breken en het federale niveau vernietigen”.



Dans la queue le vénin: “We werken nu op basis van hypotheses voor 10 of 15 jaar. Ik ga ervan uit dat we een akkoord sluiten in volle vertrouwen. Dat betekent dat we die hypotheses zullen opvolgen en ook genoeg vertrouwen hebben in mekaar om ze aan te passen als over een paar jaar blijkt dat ze niet kloppen. Dat soort modaliteiten zijn we nu aan het bespreken met Johan Vande Lanotte. Hoe sneller we de solidariteit kunnen afbouwen, hoe beter”.



Dit hopeloos Belgisch moeras achter zich laten, de ordelijke opdeling van België…Zeg nu zelf, welk ander alternatief heeft de redelijke, maar standvastige Vlaming nog?





Geen opmerkingen: