POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

maandag 24 augustus 2009

Justitie diep in het slop

Ongetwijfeld kent u volgend mopje al: Het is deze zomer op justitie zoals in de Tour de France, het regent ontsnappingen en nooit is er een Belg bij. De mensen zijn de eindeloze flaters van justitie beu en reageren op deze manier. Cynisch en verbitterd. Want was is dat toch met justitie. Politie vraagt aan minister De Clerck om een onderzoek in te stellen naar mogelijke onregelmatigheden bij een magistraat, en diezelfde magistraat dient een klacht in tegen de politiechef.

Ondertussen takelt het vertrouwen dat de burgers in de rechtsstaat en justitie hadden, geleidelijk af aan. Het veiligheidsbeleid faalt, en de politiek zal (zeker gedeeltelijk) door de bevolking medeverantwoordelijk worden gehouden. De schandalen zijn dan ook niet meer op één hand te tellen.

- Zo geeft minister De Clerck in een interview met P-Magazine toe dat er een structureel tekort is aan plaatsen in de gevangenissen. Structureel, wat wij ook altijd hebben aangeklaagd, en waarvoor we maatregelen vroegen. De problemen in de gevangenissen – bijvoorbeeld als het erom ging om degelijke veiligheidsdeuren te plaatsen, of een efficiënter alarmsysteem – konden trouwens nooit opgelost worden door de concurrentie tussen Justitie (Onkelinx, PS) en Regie der Gebouwen (Reynders, MR). Die problemen zouden nu wél opgelost worden?
- Toen het Vlaams Belang een klein jaar geleden in de commissie Justitie aandrong op een steviger beveiliging van sommige gevangenissen, en op het aanbrengen van stalen netten, werd dit zowaar weggelachen: overbodig. Nu zouden er toch komen…, zegt men. Want de stand van de ontsnappingen in België en Nederland is ondertussen opgelopen tot 41 – 1. Op één jaar tijd ontsnapte in Nederland welgeteld 1 gevangene, in België 41. U zal zich herinneren dat de 24 gevangenen die destijds in Dendermonde gingen lopen, onder andere ontsnapten met behulp van een…lepel. Alleen is ons nooit verteld of het om een koffielepel dan wel een soeplepel ging.
- Wij willen het dan verder niet hebben over de opeenvolgende informaticasystemen, het ene al prachtiger dan het andere. Gemeenschappelijk aan praktisch alle systemen was wel dat ze grandioos flopten.

Volgens een bepaalde pers is de positie van minister van Justitie De Clerck niet te benijden. Waarom? In P-magazine geeft minister De Clerck zélf het antwoord: “Ik ben verdorie net bezig”. Wat een flagrante leugen is natuurlijk. Want voor minister De Clerck kwam minister Vandeurzen, en daarvoor Onkelinx, en daarvoor minister Verwilghen. Voor minister Verwilghen hadden we…minister De Clerck, inderdaad! Dezelfde. Hij moet dus niet zeggen dat hij de toestand niet kent, en nog niets heeft kunnen doen. Ze zijn al 10-12 jaar bezig niets te doen. Dringend tijd dus om er iets aan te doen!