POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.





vrijdag 28 januari 2011

Toch wel een beetje fier op West-Vlaanderen, ja!

West-Vlamingen gaan niet onmiddellijk door voor de grootste chauvinisten, die eer gaat naar de Antwerpenaars, maar die wonen dan ook in het centrum van de wereld (grapje!). West-Vlamingen hebben wel een bepaalde trots als het over hun provincie gaat en die trots heeft natuurlijk alles van doen met de ijver, de creativiteit en de noeste koppigheid waarmee zij zich op zaken storten.




Neem nu het milieu-engineeringbedrijf Vyncke uit Harelbeke. In De Morgen (21.01.2011) kan men lezen dat deze West-Vlaamse onderneming een contract van 13,7 miljoen euro heeft afgesloten, en bouwt voor een staatsbedrijf in het groothertogdom Luxemburg een energiecentrale die enkel draait op houtafval. Daarmee wordt het eerste groene datacenter in Europa gebouwd en in werking gesteld.



Vyncke, gespecialiseerd in biomassa en groene energie, werkt wereldwijd, maar produceert zoveel mogelijk regionaal (vestigingen in China, Brazilië, Tsjechië en India). De nieuwe, nog te bouwen installatie in Luxemburg zal helemaal draaien op afvalhout, goed voor 40.000 ton per jaar (!). “Ze slorpt daarmee alle afvalhout uit het groothertogdom op”. Met de opgewekte energie wordt zowel het elektriciteitsgebruik als de koeling voorzien, en wordt jaarlijks 10.000 ton CO2 minder uitgestoten.



Proficiat aan de West-Vlaamse durvers en doeners!

Geen opmerkingen: