POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.





woensdag 26 januari 2011

Jongeren zullen het lastiger krijgen

Het is een cliché, en zoals elk cliché is er natuurlijk wel een stukje van waar. Het cliché dat jongeren met hun gat in de boter zijn gevallen, verwend zijn en helemaal al niet meer weten wat het betekent met minder toe te komen. Een generatie dus die het in de toekomst misschien wel een stukje moeilijker zal hebben dan de ouders.




In elk geval blijkt uit de cijfers die nu voorliggen, dat woningen in de afgelopen jaren steeds duurder zijn geworden. Vorig jaar gemiddeld met 4,5%, en dit jaar houdt ING rekening met een gemiddelde toename van 4%: grotere stijgingen dan de index- en loonstijging.



Had men vroeger genoeg aan twee bruto jaarlonen om een eigen woning aan te kopen, dan kost een huis tegenwoordig vier bruto jaarlonen (gemiddeld kost een woning 200.000 euro).



Een belangrijke indicatie dat jongeren het in de toekomst moeilijker zullen krijgen, is de evolutie van de eigen inbreng bij het verwerven van de eigen stek (Het Laatste Nieuws): “In 2004 bedroeg de eigen inbreng 20%. Nu is dat al 35%”. Met andere woorden: geen spaarpot achter de hand, of geen kapitaalkrachtige ouders en het wordt allemaal véél moeilijker tot onmogelijk.



Men moet mij in elk geval niet komen vertellen dat de crisis voorbij is. Eind vorig jaar – aldus een verslag van de cijfers van de Kredietcentrale van de Nationale Bank in Het Laatste Nieuws – hadden de burgers van dit land 2,419 miljard euro aan achterstallige betalingen uitstaan. Een absoluut record, zo blijkt. Het bedrag ligt 12,3% hoger dan eind 2009, en zelfs 30% hoger dan eind 2008.

Geen opmerkingen: