POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

maandag 24 januari 2011

Handelstekort van 300 miljoen euro

Het was al een tijdje geleden dat we nog wat economisch nieuws brachten, daarom ineens twee berichten. In Metro konden we een week geleden lezen dat het consumentenvertrouwen voor de tweede maand op rij is gedaald. Dat is een gevolg van een lager vertrouwen in de economische situatie van België, aldus de Nationale Bank (van België).
Het is overduidelijk dat een land met twee economische en politieke snelheden, een land dat eigenlijk bestaat uit twee landen die elk een eigen richting uitwillen, geen deugdzame invloed heeft op de vooruitgang van de economie. De Belgische handelsbalans bijvoorbeeld vertoonde in november een tekort van 300 miljoen euro, aldus een berekening van het Instituut voor de Nationale Rekeningen. Het handelstekort is het verschil tussen de invoer en de uitvoer. De invoer naar België groeide namelijk met 21,5%, terwijl de uitvoer door onze bedrijven naar het buitenland slechts met 19 ,1 miljard euro, of 19%., aangroeide.Het spreekt vanzelf dat een onafhankelijk land Vlaanderen alles op alles zou kunnen zetten voor de uitbouw van zijn uitvoer. In België is dat om verschillende redenen moeilijk. De Vlaamse export is goed voor ruim 80% van de Belgische export. Het is de Belgische neerwaartse spiraal die ook de Vlaamse economie aantast (alhoewel er natuurlijk ook een pak externe factoren zijn, dat spreekt vanzelf).

1 opmerking:

Anoniem zei

Misschien eens handig om je af te vragen waarom Vlaanderen sinds 2005 geen enkel kwartaal een positieve handelsbalans heeft kunnen laten zien (terwijl voordien deze steeds positief waren). Cumulatief vanaf Q1 2005 tot en met Q3 2010 heeft Vlaanderen een tekort van bijna 44 miljard Euro !!!... Gewoon de excel tabellen van de Vlaamse regering raadplegen. Misschien toch tweemaal nadenken voor onafhankelijk te gaan.