POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

woensdag 1 september 2010

Wie zei ook weer dat voetbal saai was?


Men heeft het soms over die enkele symbolen die België nog bijeen houden: biefstuk-friet bijvoorbeeld, of Albert II. Of ook nog de Rode Duivels. Alhoewel dat laatste steeds minder het geval is blijkbaar. De vrouw van Club-verdediger Hoefkens windt er in een interview in Menzo Sports Magazine geen doekjes om: “In grote landen wordt een oproeping voor de nationale ploeg als een eer beschouwd. Hier is het een verplichting. De supporters staan ook niet achter het team (…) De nationale ploeg en de Belgische supporters, dat ‘matcht’ niet”, aldus de voetbalvrouwe.
Waar ligt de oorzaak van het gebrek aan ‘nationale samenhang’ dan wel, iets wat blijkbaar in het buitenland wel lukt? “Ook binnen de nationale ploeg is die klik er niet. Het probleem is dat er geprobeerd wordt om twee verschillende nationaliteiten te mixen. En dat gaat niet. Je hebt Vlamingen en Walen”.

En tenslotte: “Ik weet dat het moeilijk realiseerbaar is, maar idealiter vorm je een Vlaams nationale ploeg en een Waalse”. En typisch: het ‘middenveld’ om het zo te noemen – de spelers zélf, de supporters en het publiek op de tribune – denkt er net zo over, want ze beseft maar al te goed dat een Vlaamse en een Waalse ploeg garant zijn voor meer volk, een betere sfeer en wellicht beter voetbal. Alleen het bestuur én de trainer zijn blijkbaar een andere mening toegedaan.


Wat was het spreekwoord ook weer? Chassez le naturel, il revient au galop. Ondertussen heeft de Vlaamse Volksbeweging de daad bij het woord gevoegd en de Vlaamse minister van Sport, de heer Muyters (N-VA) gevraagd over te gaan tot de oprichting van een Vlaamse, nationale voetbalploeg. Vlaams Belang-kopman Filip Dewinter heeft al eerder het oud wetsvoorstel van Vlaams Belang opnieuw ingediend, dat wil overgaan tot de oprichting van een eigen, nationale voetbalploeg.

Geen opmerkingen: