POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

dinsdag 14 september 2010

De kwestie van de 500 miljoen euro voor Brussel


De schaamteloosheid waarmee Franstaligen uitpakken, blijft choqueren. Het gemak waarmee zij geld – véél geld – blijven eisen voor bevoegdheden, kent zijn gelijke niet in Europa. Maar is het u ook al opgevallen dat de Vlaamse partijen het principe zelf van geld voor bevoegdheden niet eens in twijfel durven trekken? Is het u ook opgevallen dat men in de gestroomlijnde Vlaamse pers in de kwestie van de 500 miljoen voor Brussel veelal niet verder geraakt dan “het geld is nodig”, “Brussel betaalt voor infrastructuur, terwijl de Vlaamse pendelaars het geld mee naar huis nemen”?

Mark Grammens, die het scherpe opinieblad “Journaal” (*) publiceert, zet ook in deze kwestie de Franstalige contouren zeer scherp: “Belgisch geld moet vloeien naar de socialistische gemeenten van Brussel, die in de schulden zitten, én moet gaan naar het Brussels Gewest, ondermeer om de geldstroom van daaruit naar Wallonië te voeden. Dit gebeurt via talloze vzw’s (…) die voor het gewest bestemde middelen versassen naar de Franse Gemeenschap, zodat ze in Wallonië en bij de PS belanden”.Want Brussel heeft eigenlijk géén bijkomende middelen nodig, aldus Grammens, die daarmee professor Koen Algoed van de KU Leuven bijtreedt: “Brussel zou zelfs met de huidige middelen waarover het beschikt, ruim kunnen volstaan als de geldverslindende 19 gemeenten worden afgeschaft of tot normale proporties werden teruggebracht, want daar heersen geldverspilling en overlapping”.Terwijl Brussel in naam van “het respect” geld eist van Vlaanderen, lapt het de taalwetten op grote schaal aan zijn laarzen. “Meer dan 90% van de artsen in de openbare ziekenhuizen van Brussel kent, in strijd met de wet, geen woord Nederlands. Hoe wordt de wet omzeild? De artsen worden niet in dienst genomen zoals elders, maar gaan aan de slag met een zogenaamd ‘ondernemingscontract’. Hierdoor vallen ze niet onder de taalwet, en moeten ze geen examen Nederlands afleggen”.


Nog een tweede voorbeeld? In 8 van de 19 gemeenten van Brussel heeft de plaatselijke overheid, in strijd met de wet, geen Nederlandstalig basisonderwijs ingericht. Allerlei uitvluchten zijn natuurlijk vlug gevonden.Het drama van België is dat de meerderheid, Vlaanderen dus, gewoon laat begaan. “Nooit dreigt het ermee de geldkraan te zullen dichtdraaien, terwijl dat toch de evidentie zou zijn. Integendeel, Vlaanderen zegt zelfs niet eensgezind non tegen exorbitante Franstalige partijdige eisen voor méér Vlaams geld, dat de bestuurders in staat moet stellen hun wanbeleid voort te zetten”.


Dit 14-daags opinieblad is eigenlijk verplichte lectuur voor allen die de politieke toestand in België ten gronde willen doorgronden.(*) Journaal, veertiendaags opinieblad, Mark Grammens, Stationsstraat 200, 1770 Liedekerke.
Abonnementsprijs 89 euro. Rekeningnummer 000-1450583-45

1 opmerking:

Kristof zei

Tja, De vlamingen dat dagelijks naar Brussel komen werken, zouden best hun belastingen in Brussel moeten betalen en niet in Vlaanderen. Zo, zou Brussel goed voor 16.5 Miljard euro jaarlijks zijn !!! De kwestie van de 500 Miljoen euro is zo maar simpel geregelt.
En Trouwens, de taalweten zijn in Brussel zoals in de Rand: TIJDELIJK.