POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.





vrijdag 13 augustus 2010

Antwerpse natiebaas waarschuwt voor communautair status quo


De Vlaamse onderhandelaars klagen erover dat de voorstellen van Di Rupo te weinig bevatten. Met name de kern van wat de Vlamingen eigenlijk – “de regio’s verantwoordelijk maken voor hun eigen centen” (aldus De Standaard, 13.08.2010) – zit dus niet eens in het pakket. Het systeem waarbij de federale overheid de centen, de belasteingen int, en dan via dotaties doorstort naar de gemeenschappen en gewesten, het zogenaamde consumptiefederalisme, blijft helemaal overeind, er wordt niet aan getornd. Aldus ontgoochelde Vlaamse onderhandelaars.



Wat hadden ze dan gedacht? Dat Di Rupo overstag zou gaan, terwijl men vooraf al een aantal keren had laten vallen dat men “langs beide kampen toegevingen zou moeten doen”, dat men “redelijk” moest zijn, en dat men niet uit was op het einde van België. Vlamingen gaan er nog steeds van uit dat als men zich zelf maar redelijk opstelt, de tegenpartij dat ook zal doen. Mis, poes!



Wij zijn dus nog maar aan de borrelnootjes. Ondertussen waarschuwt de Antwerpse baas van de Katoen Natie, Fernand Huts, voor een communautair status quo, iets waar de Franstaligen op uit zijn. “Dit land heeft alleen een toekomst als alle politieke dossiers worden geregionaliseerd”, aldus een verslag van het interview in Trends (07.08.2010).



“Als je het communautaire niet oplost, dan gaat dit land kapot. Lang zal dat niet meer duren. De financiële wereld houdt België in het oog. De jongste zeven jaar is het land niet meer bestuurd. De economische hausse is niet benut om de schuld af te bouwen”. Fernand Huts, niet de eerste de beste onder de Vlaamse ondernemers, neemt geen blad voor de mond. Volgens hem leeft er in Vlaanderen een fundamentele autonomistische onderstroom en de politici die dit ontkennen, ondergraven hun eigen geloofwaardigheid.



De Franstaligen willen een status quo, een voortzetten van het consumptiefederalisme, de Vlamingen willen autonomie. De kwadratuur van de cirkel. Gaan we naar verkiezingen of nemen de Vlamingen genoegen met de borrelnootjes?

1 opmerking:

Anoniem zei

Тhеre aгe seѵeral геasons why
peοple toԁay prefег this belt.


Heге iѕ my homepage Flex Belt Coupons