POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

maandag 23 augustus 2010

België zakt weg…


...op de ranglijst van ‘beste landen ter wereld’. Qua buitenlandse investeringen deed België het de jongste jaren steeds minder goed, ook het aandeel van de Belgische export daalde, de staatsschuld deed ons bijna op de ranglijst van de PIGS-landen belanden, en nu zakt dit land opnieuw een plaats in de ranglijst van de beste landen ter wereld dus.
Volgens een verslag in Het Laatste Nieuws (20.08.2010) ging het Amerikaanse blad Newsweek uit van de vraag waar de beste kansen liggen om op te groeien. Parameters zijn gezondheid, onderwijs, politieke omgeving, economische dynamiek en kwaliteit van leven. Finland scoort daarin als beste land ter wereld, gevolgd door Zwitserland en Zweden. Nederland doet het al jaren schitterend en eindigde dit jaar op de 8ste plaats.


En België, zult u vragen? Elk jaar zakt dit kunstmatig landje een plaats weg. In 2007 stond het nog op de 16de plaats, in 2008 op de 17de, in 2009 op de 18de plaats, en dit jaar op de 19de. Het land blijft goed scoren op het vlak van het onderwijs. Op het vlak van de economische dynamiek scoort het land slecht.


Vooral erg is dat Vlaanderen verder in deze negatieve spiraal wordt meegezogen, terwijl we alle troeven in handen hebben om ons – samen met Nederland – in de kopgroep van de wereldranglijst te brengen en te handhaven. Zonder België omdat het moet!

Geen opmerkingen: