POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

woensdag 18 augustus 2010

Citatenboek van de niet-politiek correcte waarheden

“Vrijheid is het recht om de mensen te vertellen wat ze niet willen horen”, aldus George Orwell. Een van de zovele sterke citaten in dit werkje van Jan Huijbrechts, master cultuurwetenschappen en auteur van een tiental hoofdzakelijk militair-historische gerelateerde werken. Volledigheidshalve weze vermeld dat de auteur ook mandataris is voor Vlaams Belang. Het thema, politiek niet correcte citaten, kan dus eigenlijk niet echt verwonderen, al kijkt men toch wel verbaasd naar de rijke oogst. En als we de auteur mogen geloven, zijn de nog niet gepubliceerde citaten goed voor nog minstens drie boeken.We gaan er dus maar van uit dat Huijbrechts jarenlang zal gesprokkeld hebben en het waarschijnlijk nog steeds doet. In de keuze van citaten kijkt hij trouwens niet alleen naar rechts, maar publiceert met evenveel gemak citaten van linkse, zelfs zeer linkse mensen. Hij gaat van antiek (Cicero, Caesar, Cato, Marcus Aurelius) over middeleeuwse tot moderne en hedendaagse én onverwachtse auteurs (Alain de Benoist, Brinkman, Geert Hoste), van grote namen als Freud, Nietsche, de Montherlant, Willem van Oranje, Guy Héraud en Manu Ruys.


De citaten worden per thema gerangschikt, en ook daar verbaast de auteur door het rijke palet aan themata en heeft hij zich voorwaar niet laten leiden door het heersende clubje politiek correcte navelstaarders. Citaten over het Avondland, over bier, bourgeoisie, maar ook over de cordon sanitaire, liberalisme, marxisme, nationalisme, identiteit, Nederland en onafhankelijk Vlaanderen, totalitarisme of vegetariërs. Niet altijd citaten die het onderwerp in een positief daglicht stellen trouwens, de auteur is volwassen genoeg om te beseffen dat de wereld vele waarheden kent en dat elk volgens eigen inzichten zalig kan worden. Daarom ook een veelheid aan stellingen. Er is geen plaats voor valse verafgoding maar ook niet voor het destructivisme dat toch zo ‘in’ is bij zovele moderne auteurs.


Een citatenboek met ernstige overwegingen, maar ook met bijtend sarcasme soms, zoals dit citaat van Toon Verhoeven: “Progressieven, het compromis van het socialisme en een goed salaris”. Of wat dacht u van volgend citaat van onze eigenste professor emeritus M.A.G. Van Meerhaeghe: “Met de multiraciale en multiculturele samenleving begint een omgekeerde kolonisatie, een nieuwe invasie waardoor de eigen inwoners vreemdelingen in eigen land worden. De Europese staten moeten bewust eigen cultuur en tradities in stand houden en verder ontwikkelen. Als Europa geen Braziliaanse smeltkroes wil worden, is het hoog tijd dat het reageert. De internationale nivellering op economisch gebied en op cultureel vlak is al groot genoeg. Men moet er geen etnische samensmelting aan toevoegen. Elk Europees land moet vechten voor het behoud van de eigen aard”.


Een nuttig werk. Complexloos en zonder al te hoog gegrepen ambities. Misschien het ideale boek om de zomervakantie mee af te sluiten of het politiek jaar mee in te zetten?Huijbrechts, J., Fout gekozen. Een selectie van 1.000 politiek incorrecte en andere lezenswaardige citaten, 2010, Brussel, Uitgeverij Egmont, 134 pag.

ISBN 978 – 90 – 78898 – 19 – 1.

Geen opmerkingen: